Nieuwbouw Nieuwegein - zacht water in IJsselstein april 2017

Eerder bouwde Vitens op de productielocatie aan het Hooglandse Jaagpad in Nieuwegein een nieuwe zuiveringsinstallatie. Projectmanager Kees de Haan: “Nu is het tijd om de oude installatie af te breken en het gebied op een mooie en groene manier in te richten.”

De Haan neemt ons eerst mee terug in de tijd. “In de periode 2013 tot en met 2017 heeft Vitens een nieuwe zuiveringsinstallatie gebouwd. Deze installatie levert op jaarbasis 2,5 miljoen kuub drinkwater aan de inwoners van IJsselstein. En die inwoners hebben het zeker gemerkt toen de nieuwe installatie in gebruik is genomen, want het drinkwater is sindsdien vele malen zachter geworden. De hardheid nam af van 12 dH naar 8 dH.”

Herinrichting waterwingebied

Van september 2019 tot en met het voorjaar van 2020 is aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V. nu aan zet om de oude zuiveringsinstallatie te slopen en het terrein weer mooi groen in te richten. Voor deze werkzaamheden zet de aannemer groot materieel in. Hij neemt ook de nodige maatregelen om de overlast tot een minimum te beperken en een veilige situatie op en om de locatie te garanderen.

Veiligheid voorop

De Haan somt een aantal van deze maatregelen op. “De aannemer voert de materialen af en aan tussen 8.30 en 15.30 uur, hij maakt gebruik van geluidsarm materieel en sproeit met water om het wegwaaien van stof te voorkomen. Langs de locatie ligt een doorgaande fietsroute, waar ook veel scholieren gebruik van maken. Om het bouwverkeer zoveel mogelijk te scheiden van de fietsers, werken we met een tijdelijke aan- en afrit op de A2. De nabij gelegen scholen hebben bovendien een informatieve flyer ontvangen over de werking van de dode hoek bij vrachtwagens.”

Een kijkje nemen

De scholieren zijn ook uitgenodigd voor een rondleiding op het terrein. Overige geïnteresseerden moeten nog even geduld hebben. “Vitens wil het gebied rondom de watertoren – dat inmiddels een rijksmonument is – na de werkzaamheden openstellen voor publiek. Wie daar niet op kan wachten en de werkzaamheden graag in woord en beeld wil volgen, kan terecht op de speciale facebookpagina voor het laatste nieuws.”

Meer informatie

- Bekijk hier de brief die omwonenden ontvingen in september 2019.
- Surf naar de projectenpagina van de aannemer op facebook.
- Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit project? Stuur een e-mail naar: vitens@dusseldorp.nu.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement