Nijmegen

Sluiting winning Nieuwe Marktstraat Nijmegen

Wat gaat er gebeuren?

Vitens sluit in het eerste kwartaal van 2016 de winning aan de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen. Deze winning ligt midden in het Nijmeegse Kronenburgerpark. In de buurt van de winning komt veel grondwaterverontreiniging voor. De verontreinigingen worden op dit moment nog door beschermende maatregelen tegengehouden, zodat ze niet in het drinkwater terecht komen.

Sanering te duur

Om te voldoen aan de eisen van Europese wet- en regelgeving op het gebied van water (de Kaderrichtlijn Water), zouden deze verontreinigingen echter gesaneerd moeten worden. Maar vanwege de hoge saneringskosten die hieraan zijn verbonden, is in overleg met de provincie Gelderland besloten de drinkwaterwinning Nieuwe Marktstraat te sluiten.

Wat is de planning?

Het is de bedoeling dat de winning in het eerste kwartaal van 2016 wordt gesloten. Daarvoor moet eerst nog een aantal wijken in Nijmegen worden 'omgezet' naar het drinkwaterproductiebedrijf Fikkersdries bij Driel. De verwachting is dat delen van Neerbosch-Oost, Nijmegen Oud-West, Nijmegen Nieuw-West en delen van Nijmegen Centrum in het eerste kwartaal van 2016 kraanwater van Fikkersdries krijgen. Het gaat hier om de postcodes: 6541 AB tot 6541 ZZ, 6542 AA tot 6542 ZZ, 6543 JA tot 6543 ZZ, 6544 AB tot 6544 ZZ en 6545 AA. Als dit deel van Nijmegen over is op levering vanaf productiebedrijf Fikkersdries, wordt het drinkwaterproductiebedrijf Nieuwe Marktstraat gesloten.

De sluiting van de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen is onderdeel van de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorzieningen Gelderland dat Vitens met de provincie Gelderland sloot.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement