Naar projecten overzicht

Sanering Vitens en Liander

Van aanleiding naar samenwerking

In 2014 en 2015 kreeg Apeldoorn te maken met een gecombineerde water- en gasstoring. Aanleiding voor een grootschalige samenwerking met netbeheerder Liander. Senior projectmanager O&A Jan Bart Hartman: “Samen met Liander onderzochten we de locaties waar we allebei te maken hebben met hoofdleidingen die toe zijn aan vervanging. Op die plekken gaan we de leidingen herstellen, om zo storingen in de toekomst te voorkomen. Dat gaat om 223 kilometer leiding, verdeeld over Gelderland, Friesland en Noord-Utrecht. Het samen vervangen met Liander is efficiënter, voordeliger en leidt tot minder overlast voor de omgeving.”

Sinds een paar maanden werkt Hartman mee aan dit grote project: “Samen met Liander willen we uiteraard het risico op storingen in de toekomst voorkomen. We stellen een meerjarenplan op. Door in kaart te brengen waar zich waterleidingen en gasleidingen bevinden die vervangen moeten worden. Om problemen in de toekomst voor te zijn. Vanwege de storingen in Apeldoorn, zijn we daar gestart met het vernieuwen van de leidingen. Met de afronding van dat eerste deelproject hebben we al circa 50 kilometer vervangen.”

Jan Bart Hartman
Senior projectmanager O&A Jan Bart Hartman: “Het vervangen van de leidingen samen met netbeheerder Liander is efficiënter, voordeliger en leidt tot minder overlast voor de omgeving.”

Zeven deelprojecten maken het behapbaar

Tijdens het project met Liander moet er meer dan 200 kilometer aan leidingen worden vervangen. Om het behapbaar te maken voor de aannemers, bestaat het project uit zeven deelprojecten van ongeveer 30 kilometer. Soms is dat in één gemeente. Maar vaak zijn de leidingen verspreid over meerdere gemeentes. Hartman: “Zo is er bij één project 30 kilometer verspreid over 11 gemeentes. In augustus 2020 zijn we in Nijmegen van start gegaan. Daarna gaan we naar Brummen, Ede en eindigen we dit deelproject medio 2023 in Arnhem.”

Een unieke opdracht op grote schaal

Het project met netbeheerder Liander is bijzonder, zeker op deze schaal. “We willen zorgen voor een betrouwbaar netwerk. En dan moet je daar samen naar kijken. Je maakt een omschrijving van een bouwwerk en de bijbehorende werkzaamheden. En lost mogelijke problemen op”, zegt Hartman. “Ondanks dat je ook andere belangen hebt, stel je de gezamenlijkheid voorop en dat maakt het een fijn project om aan mee te werken.” Niet alleen de grootte van de sanering maakt het project uniek. Ook zijn meer taken en verantwoordelijkheden bij de aannemer belegd. Onder andere werkvoorbereiding en het omgevingsmanagement. Hartman: “Dat betekent voor Vitens dat wij met minder mensen betrokken zijn. Maar iedereen is goed op de hoogte en dat maakt het werken prettig en doeltreffend.”

Meedenken zorgt voor begrip

Duidelijke communicatie bij dit project is essentieel. “We zijn soms een paar maanden tot een jaar aanwezig in een wijk”, vertelt Hartman. “Via informatieavonden, nieuwsbrieven en een speciale website communiceren we met de omgeving. Vanwege corona is het wat lastiger om face to face met omwonenden te spreken. Daardoor is de website nog belangrijker. Hiermee houden we de betrokkenen op de hoogte. Een online planning geeft weer wat er in de buurt allemaal gaande is. De meeste omwonenden zijn heel vriendelijk en gaan goed om met de consequenties van de bouw. Tijdens de warme zomermaanden deelden ze koude frisdrank aan ons uit. Soms is het trottoir open tijdens de werkzaamheden, dus helpen we mensen die slecht te been zijn om van en naar hun huis te komen. Zo zijn we er voor elkaar.”

Meer informatie

 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement