Zacht water in Zutphen

Update wijk het Leesten in Zutphen

Na de omzetting van het kraanwater vanaf productiebedrijf Epe, ondervond de wijk het Leesten veel drukklachten. Deze drukklachten kunnen we niet op heel korte termijn oplossen en daarom wordt uw kraanwater tijdelijk weer geleverd vanaf productiebedrijf Hengelo 't Klooster. De hardheid van het kraanwater bij bewoners van het Leesten is zoals het voor december ook was, ongeveer 9oDH. Dit is water van een gemiddelde hardheid. We verwachten medio april weer het zachte water vanaf Epe te kunnen leveren. U wordt hierover geïnformeerd.

December 2016

Zacht kraanwater in Zutphen en Warnsveld

Vitens sloot in de week van 19 december 2016 de drinkwaterwinning midden tussen de wijk Zuidwijken en Waterkwartier in Zutphen. Om Zutphen en omgeving ook in de toekomst van voldoende en goed drinkwater te kunnen voorzien zal productiebedrijf Epe op de Veluwe extra drinkwater produceren en aan Zutphen leveren. Daarvoor zijn er aanpassingen aan de installatie op productiebedrijf Epe uitgevoerd en is een nieuwe drinkwaterleiding aangelegd van Epe naar Zutphen.

Zacht water beter voor huishoudelijke apparaten

De hardheid van uw kraanwater daalt van 12oDH naar 3,5oDH. Dat gaat u echt merken als inwoner van Zutphen en Warnsveld. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. De voordelen van zacht kraanwater:

  • Er komt minder snel kalkaanslag op sanitair, verwarmingselementen en installaties.
  • Apparaten zoals wasmachines en waterkokers gaan langer mee en verbruiken minder energie. Dit werkt alleen optimaal als apparaten zo min mogelijk kalkaanslag hebben. Tip: ontkalk uw apparaten goed, zodat u optimaal profijt heeft van het zachte kraanwater.
  • U heeft veel minder onthardingszout nodig voor de vaatwasser (stel deze opnieuw in) en ook minder wasmiddel voor de vuile was.
  • Zeep schuimt beter bij zacht water, waardoor u minder shampoo nodig heeft.

Zijn er nog meer voordelen?

In het dagelijks gebruik merkt u écht het verschil tussen hard en zacht water. Maar ook de rioolwaterzuivering gaat dit straks merken. Dankzij zacht water ontstaat er minder slib (afkomstig van wasmiddelen) en is er minder energie nodig om het rioolwater te zuiveren. 

Wat doet u met uw waterontharder?

Het drinkwater dat Vitens vanaf 20 december levert heeft een natuurlijke hardheid van gemiddeld 3,5°DH; dat is zacht water. Heeft u als particulier een waterontharder in uw binnen installatie en wilt u die blijven gebruiken? Dan adviseren wij u de instellingen aan te passen en de installatie opnieuw in te regelen. Heeft u een bedrijf en een waterontharder geïnstalleerd? Dan adviseren wij u eveneens de instellingen aan te passen en de installatie opnieuw in te regelen.

Effect van zacht water op het leidingnet

Ongeveer na twee weken kan er vastgezet kalk in het leidingnet van Vitens losraken door het zachte water. U merkt dat aan heel fijn of juist wat grover gruis in het kraanwater. Hierdoor kan het zeefje in de kraan verstopt raken. U kunt het zeefje schoonmaken en via het storingsnummer van Vitens (0800-0359) laten weten dat u kalkklachten heeft.

De sluiting van de winning in Zutphen is onderdeel van de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorzieningen Gelderland die Vitens met de provincie Gelderland sloot.

Veel gestelde vragen

Kijk hier voor de veel gestelde vragen.

De foto's hieronder zijn een weergave van de aanleg van een grote drinkwaterleiding tussen Epe en Zutphen. Dankzij deze nieuwe drinkwaterleiding krijgen Zutphen en Warnsveld straks zacht kraanwater geleverd.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement