Water besparen in de zomer

In de zomer gebruiken we z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, grote (opzet)zwembaden te vullen en een keer extra te douchen. Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater.

#zonnigweerzuinigmetwater

Veelgestelde vragen over water besparen in de zomer
Kan drinkwater opraken?

Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult daar iedere dag grote waterreservoirs mee. Deze dagvoorraad is voldoende voor normaal dagelijks gebruik. Maar deze dagvoorraad is niet berekend op extreme pieken die voorkomen als iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan raken de reservoirs leeg en kan het zijn dat er minder water uit de kraan komt. De dagelijkse voorraad water kan in de zomer dus opraken.

Waarom zorgt Vitens niet voor meer capaciteit in de zomer?
Vitens heeft per provincie een vergunning voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als Vitens meer grondwater zou gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is om die reden geen duurzame oplossing. Samen met Provincies, Waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werken we aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarbij we het zoete water beter kunnen vasthouden en benutten. En we vragen onze klanten om verstandig en duurzaam met drinkwater om te gaan.
Waarom vragen we juist in de zomer om zuinig te doen?

Als de temperatuur in Nederland stijgt dan stijgt ook het waterverbruik. Zeker als het ook nog eens heel erg droog is en we de tuin extra veel en lang gaan sproeien. En dit jaar zien we door de coronacrisis dat mensen ook nog eens massaal grote (opzet)zwembaden vullen.

Er zijn dagen dat Vitens miljoenen liters extra water moet leveren en dat de grenzen van de dagelijkse capaciteit in zicht komen. Dat merken mensen omdat er dan in sommige gebieden een kleinere straal uit de kraan komt. Vandaar dat Vitens tijdens de zomer de dringende oproep doet extra zuinig te zijn op ons water.

Waarom is een groot (opzet)zwembad in mijn tuin geen goed idee?

Een klein (opblaas)badje voor de kinderen dat je vult met een paar centimeter water is ok. Zeker als je het water hergebruikt voor de planten. Het zijn de grote (opzet)zwembaden waar vaak duizenden liters drinkwater in gaan die problemen opleveren. Voor sommige gebieden geldt dat boeren een sproeiverbod hebben gekregen en dat er minder water uit de kraan komt. Dan wringt het als we opzetzwembaden aanschaffen waar duizenden liters water in gaan. Je kan je afvragen of dat verantwoord is. Heb je er een, zorg dan voor een pomp of andere methoden om het water te zuiveren zodat je zo min mogelijk hoeft te verversen. Of denk na over een alternatief. De buitenzwembaden zijn weer open en er is ook heel veel buitenwater waar je kunt zwemmen. Kijk op zwemwater.nl waar dat veilig kan.

Vitens promoot dat we kraanwater moeten drinken en handen wassen. Hoe zit dat?
We staan er eigenlijk nooit bij stil, maar je gebruikt gemiddeld per dag maar liefst 120 liter drinkwater per persoon. Slechts een paar liter drinken we op, de rest verdwijnt in het afvoerputje. Dus je kunt met een gerust hart zoveel drinken als je wilt. En ook het wassen van je handen is belangrijk. Bij besparen gaat het vooral om de grote hoeveelheden water die het gemiddeld kost om te douchen (70 liter), sproeien (100 liter voor 15 minuten) en het vullen van grote opzetzwembaden.
Er is toch genoeg water overal? Hoezo moeten we besparen?

Vitens pompt grondwater op uit de bodem en maakt daar drinkwater van. Maar dat betekent niet dat we ongelimiteerd meer grondwater uit de bodem willen halen omdat er steeds meer vraag naar is. Want dan zakt het grondwaterpeil, zeker als er niet voldoende regen valt om dat grondwater weer aan te vullen. Zoals nu het geval is.

De natuur drinkt uit hetzelfde vaatje onder de grond en heeft last van weinig regen én het lage grondwaterpeil. En voor boeren kan op sommige plekken een sproeiverbod gaan gelden. Je kunt de natuur en de boeren een beetje helpen door verstandig en zuinig met drinkwater om te springen.

De regen valt regelmatig met bakken uit de lucht. Er is soms sprake van wateroverlast. Waarom moet ik dan zuinig zijn op water?
Regenwater sijpelt via de natuur terug in de bodem en wordt tijdens die ‘reis’ op een natuurlijke manier gezuiverd. Na een weg door de bodem van vele honderden soms duizenden jaren komt het terecht in de grondwaterbronnen, waar Vitens water uit oppompt om er drinkwater van te maken. Het duurt dus heel lang voordat de regen die valt, drinkwater wordt. Verstandig omgaan met drinkwater is altijd belangrijk, of het nu nat of droog is buiten.
Waarom spoelen we de wc door met zuiver drinkwater? Dat kan toch anders?

Voor het doorspoelen van de wc is niet per se zuiver drinkwater nodig. Bij sommige nieuwbouwwijken wordt er al nagedacht over systemen om de wc door te spoelen met regenwater of douchewater. Dergelijke innovaties kunnen voor de toekomst veel besparing gaan opleveren en juichen we toe. Voor nu is de oproep om vooral de bespaarknop te gebruiken bij een kleine boodschap; dat scheelt gemiddeld 3 liter per keer.

Doet Vitens ook iets om grote bedrijven water te laten besparen. Dat levert toch veel meer op?
80% van al het drinkwater dat Vitens dagelijks levert wordt door huishoudens gebruikt en 20% door bedrijven. Het is daarom belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven alert zijn op overmatig waterverbruik. Bedrijven die veel water gebruiken voor hun productieproces werken vaak al aan programma’s om hun ‘waterfootprint’ kleiner te maken. Zuinig zijn op ons water geldt dus zowel voor consumenten als voor bedrijven.
Wat doet Vitens eigenlijk zelf om water te besparen?
Op onze eigen kantoren en in het drinkwaterproductieproces zijn we alert op iedere liter drinkwater die we kunnen besparen. Daarnaast investeert Vitens veel in innovatieve technieken waardoor het proces van oppompen, zuiveren en distribueren van water zo zuinig en efficiënt mogelijk verloopt. Het opsporen van lekken in de eigen leidingen hoort daar ook bij. En bovendien letten we op energie en het hergebruik van reststoffen.
Je ziet monteurs van Vitens soms grote hoeveelheden water op straat laten stromen. Is dat dan geen waterverspilling?
Vitens heeft ongeveer 50.000 km aan waterleidingen in de bodem liggen. Dit drinkwaterleidingnet onderhouden we goed. Soms is het nodig de leidingen schoon te spoelen met ons eigen drinkwater. Onze monteurs noemen dat spuien. Dat ziet er misschien uit als waterverspilling, maar dat is het zeker niet. Het is een noodzakelijke maatregel om 100% betrouwbaar en zuiver drinkwater te blijven garanderen.
alt

Tuintips

Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin.

Natuur in je tuin

alt

Maak van je tuin een speeltuin

Op zonnige dagen spelen kinderen natuurlijk het liefst met water in de tuin. Maar hoe doe je dat watervriendelijk & leuk?

Spelen met water

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement