Wandelen in waterwingebieden

De belangrijkste bron van drinkwater bij Vitens is grondwater. Dat grondwater halen we rechtstreeks uit prachtige natuurgebieden. En wist je dat je door veel van deze gebieden heerlijk kunt wandelen? In een aantal van deze natuurgebieden hebben onze natuurbeheerders samen met IVN een wandelroute uitgestippeld.

Tips voordat je op pad gaat

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden te wandelen. Maar ook in deze gebieden gelden de landelijke regels. Daarom geven we je graag het volgende mee:

  • kom als het kan te voet of per fiets;
  • bij mooi weer en in de weekenden zijn de parkeerplaatsen regelmatig vol, parkeer dan iets verderop of bij een andere ingang;

Onze wandelingen

Horsterwold

Een wandeling van ruim 5 km voor avonturiers door het mooie Horsterwold in Zeewolde. Dit terrein heeft Staatsbosbeheer sinds 1996 in beheer, als opvolger van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Behalve dat je over de zeebodem loopt, loop je ook over de bron van jouw drinkwater!

Horsterwold

Landgoed Beerschoten

Een prachtige wandeling door het oude parkbos van Het Utrechts Landschap. Het grondwater kwam hier in de afgelopen honderd jaar van de Utrechtse Heuvelrug naar beneden toegestroomd. Vitens pompt het grondwater op en voorziet de inwoners van Utrecht en omgeving zo van heerlijk drinkwater. Tijdens de wandeling merk je aan de waterwinputten die je regelmatig onderweg ziet de aanwezigheid van Vitens in dit gebied.

Beerschoten

De Poolse Driesten

De wandeling begint op nog geen 100 meter afstand van de productielocatie van Vitens, die net achter het bungalowpark de Heihaas ligt. Tijdens de wandeling loop je over één van de grondwaterbeschermingsgebieden van ons drinkwater op de Veluwe.

De Poolse Driesten

De lange Duinen of Soestduinen

Dit gebied ziet er misschien erg droog uit door al het zand, maar niets is minder waar. Onder de grond bevindt zich namelijk water. Zoveel water zelfs, dat Vitens het oppompt om er drinkwater voor de regio Utrecht van te maken. Tijdens de wandeling door dit gebied, dat is ontstaan in de IJstijd, geniet je van schitterende uitzichten over de zandvlakte.,/p>

De Lange Duinen

De Pinkenberg

Deze wandelroute loopt door het wateropvang- en waterwinningsgebied in Rozendaal. Het gebied kenmerkt zich door de schrale gronden wat je terug kunt zien aan de bomen zoals berk, grove den en eik. Vanaf het Rozendaalse Veld loopt de route oostwaarts van de Pinkenbergseweg terug richting het pompstation. Dat is de plek waar het water daadwerkelijk wordt opgepompt en wordt klaargemaakt voor consumptie.

De Pinkenberg

Ellecom

In dit gebied pompt Vitens miljoenen kubieke meters drinkwater op. Al eeuwenlang hoort dit gebied bij Landgoed Hof in Dieren. In de zeventiende eeuw het jachtgebied van Koning Willem II. De koning heeft hier een jachtbaan aangelegd met een houten hek om het totale gebied met poorten over de doorgaande weg van Arnhem naar Zutphen. In het park werden herten uitgezet die van elders verscheept werden. Door het plotseling overlijden van Willem II heeft de wildbaan maar een paar jaar gefunctioneerd.

Ellecom

Engelse Werk

De route gaat door waterwingebied ‘het Engelse Werk’ in Zwolle en komt langs diverse historisch interessante plekken. Geniet tijdens de afwisselende wandeling van de nieuwe natuur in de uiterwaarden en van het vochtige weidelandschap in het Spoolderbos. Ontdek de bijzondere natuurtuin en proef de sfeer van het eeuwenoude park.

Engelse Werk

Heumensoord

Deze mooie wandeling in Gelderland brengt je langs allerlei flora en fauna zoals jeneverbesstruiken, rododendrons en de wespendief. Ook werpt de wandeling een interessante blik in het verleden, naar de tijd waarin Heumensoord nog werd bezet door de Romeinen.

Wandeling Heumensoord

Klein Zwitserland

Klein Zwitserland is een bos van 36 hectare ten zuiden van Amersfoort. De wandeling van ongeveer 3,5 kilometer voert je langs oude winputten van Vitens, de grafheuvel en het Belgenmonument. .

Klein Zwitserland

Rectum-Ypelo

Vitens haalt hier water uit de grond om drinkwater van te maken voor de mensen in west-Twente. Tijdens je wandeling kun je bijzondere natuur tegenkomen. IJsvogels, wulpen, kamsalamanders en knoflookpadden horen bij de vaste bewoners van dit gebied.

Rectum-Ypelo

De Reeënberg

Tijdens deze wandelroute kun je klimmen en dalen door bos en heide. Vooral het centrale deel van dit gebied is heuvelig en wordt vanwege de hoogteverschillen wel Klein Zwitserland genoemd. Landgoed De Reeënberg van Natuurmonumenten biedt behalve bos ook nog een aantal heidevelden. Een deel van het naaldbos is spontaan ontstaan en relatief jong. Grote zoogdieren als edelhert en wild zwijn komen er voor, maar ook boommarter, das en roofvogels.

De Reeënberg

Ritskebos

Het Ritskebos wordt door Vitens beheerd als een natuurgebied. Geniet van een wandeling met een combinatie van geschiedenis en natuur.

Ritskebos

Sint Jansklooster

Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park de Weerribben, het Vitens terrein, het Hoge Land en iets verderop het Vogelbosje in het Zwarte Water. Vitens is duidelijk aanwezig in Sint Jansklooster voor waterwinning. Je ziet onderweg dan ook overal waterwinputten. 

Sint Jansklooster

Waardenburg

Een wandeling door het waterwingebied Waardenburg. In de oksel van de A15 en A2 verwacht je niet zo een mooi natuurgebiedje! Vergeet niet je laarzen of waterdichte schoenen aan te trekken. Het waterpeil in natuurgebied 't Broek kan hoog zijn!

Waardenburg

Water op Ameland

De wandeling begint in het gezellige centrum van het dorpje Nes. Na afloop van de wandeling keer je hier weer terug. Een goede uitvalsbasis om de rest van Ameland te verkennen! 

Water op Ameland

Water op Terschelling

De wandeling start op de pier waar de veerpont uit Harlingen aankomt. Daarna wandel je een stukje over het eiland in de omgeving van het dorp West Terschelling (door de bewoners kortweg West genoemd).

Water op Terschelling

Water voor nu en later (Fietsroute)

Bij het belang van water gaat het niet alleen om drinkwater. Ook de natuur heeft er belang bij want zonder water is er ook geen gevarieerd landschap. In het verleden was water in deze streek erg belangrijk voor de industrie, denk aan koperbewerking, papier, wasserijen en graanbewerking. Dit kwam allemaal tot stand met behulp van waterkracht. Dat water, afkomstig van de grote waterbel onder het Veluwemassief, werd via natuurlijke of gegraven beken aangevoerd naar vele watermolens.

Water voor nu en later

Zelf een wandeling uitzetten?

Misschien ben je zelf actief bij IVN. Vitens heeft nog heel wat waterwingebieden zonder wandelroutes in de IVN-app. Heb je zin om daar een wandeling uit te zetten met jou IVN-afdeling? Meld je aan via natuur@vitens.nl!

Meer informatie over:

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement