Op dit moment voert Vitens nog niet alle werkzaamheden achter de voordeur uit.

Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op. Lees meer

Hardheid 6,4 ºdH (zacht)
Zeer zacht
Zacht
6,4
Gemiddeld
Vrij hard
Hard

Dit watertype is zacht.

Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.

Kijk voor meer details naar de reinwaterrapportages.

Zuurgraad 7,93 (neutraal)
Te laag
7,93
Te hoog

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.

U woont in een menggebied

U woont in een menggebied. Dit betekent dat u voornamelijk water krijgt uit de bron die hieronder staat aangegeven, maar dat u ook water geleverd krijgt van een andere drinkwaterproductielocatie bij u in de buurt. De hardheid en zuurtegraad die op deze pagina staan aangegeven zijn correct voor uw water.

Drinkwaterproductielocatie: Soestduinen

Naam kraanwater: Soestse Pracht

In de bossen tussen Soesterberg en Soest ligt drinkwatervoorziening Soestduinen, een rijksmonument. Het is aangelegd tussen 1881 en 1883 en is één van de grootste en oudste waterwinningen van Vitens. Jaarlijks onttrekt zij hier 9 miljoen m³ grondwater op een diepte van 7 tot 57 meter beneden Normaal Amsterdams Peil (NAP). Hiermee voorziet Vitens de inwoners van Utrecht, Soest, Soesterberg en Hilversum dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 15.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt, belucht Vitens het water met zuurstof en wordt het gefilterd. Daardoor smaakt het fris en sprankelend. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste kraanwater van de wereld. Er komt als het ware mineraalwater uit de kraan.

Bron en gebied

Waterwinning Soesterduinen ligt deels in een stedelijk en deels in een bosrijk gebied. Het is een kwetsbare winning. Dit komt door de arme zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en het ontbreken van beschermende kleilagen. Vitens houdt de drinkwaterwinning daarom altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten ook in de toekomst schoon en veilig blijven.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement