Duurzaam omgaan met drinkwater

Je scheidt je afval en je gaat zuinig om met energie. Maar hoe duurzaam is je waterverbruik? Verspilling van drinkwater is zonde. Met de onderstaande tips kun je dagelijks gemakkelijk veel water besparen. Goed voor je portemonnee, de natuur én voor volgende generaties.

Er zijn vele manieren om in en rond het huis water te besparen:

1. Douche een minuutje korter

Tijdens een gemiddelde douchebeurt verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 8.500 liter.

2. Gebruik het hele jaar door water uit een regenton

Slechts een derde van de Nederlanders met een tuin heeft een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven, de auto schoon te maken of zelfs de ramen te lappen.

3. Gebruik de kleine knop of spoelonderbreker op het toilet

Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc's, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

4. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer je tijdens het tandenpoetsen de kraan openzet, spoel je per minuut meer dan 20 liter water door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

5. Vervang lekkende en druppelende kranen

Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En als je toch bezig bent, kies dan voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

Waarom? Het watersysteem staat onder druk

Het watersysteem in Nederland staat steeds verder onder druk. Door toenemende droogte, snelle afvoer van regenwater en verzilting neemt de beschikbare hoeveelheid zoet water af. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar drinkwater door economische ontwikkelingen en bevolkingsgroei. Ook de klimaatverandering speelt een rol. Periodes van langere droogte zorgen ervoor dat het waterverbruik thuis stijgt, onder meer omdat mensen hun tuin besproeien, zwembaden vullen en vaker douchen.

Dan zorgt Vitens toch gewoon voor meer capaciteit?

Vitens heeft van de provincies vergunningen gekregen voor het oppompen van een bepaalde hoeveelheid grondwater per jaar. Als wij meer grondwater oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Die drinkt namelijk uit dezelfde bron. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is dus geen duurzame oplossing.

Samen met provincies, waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werken we aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarin we het zoete water beter vasthouden en benutten. Tegelijkertijd vragen we onze klanten om bewuster met drinkwater om te gaan.

Daarom: duurzamer omgaan met drinkwater

Bewustere omgang met drinkwater betekent duurzamere drinkwaterbronnen. Een lager drinkwaterverbruik zorgt ervoor dat we het grondwater beter op peil kunnen houden. Samen zorgen we dat we nu en in de toekomst beschikken over schoon, betrouwbaar en voldoende drinkwater.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement