WaterMakers Noardburgum

WaterMakers Noardburgum zit helaas vol!
In verband met de vele inschrijvingen is het helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

Op zaterdag 14 april a.s. opent Vitens de deuren van haar drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum tijdens ‘WaterMakers'.

Jong en oud kunnen tijdens WaterMakers zien én beleven hoe kraanwater gemaakt wordt. Noardburgum is één van de vier productielocaties van drinkwaterbedrijf Vitens in Friesland op de vaste wal. De drinkwatercapaciteit van productiebedrijf Noardburgum is onlangs uitgebreid van 12 miljoen m3 naar 14 miljoen m3 per jaar. Hiermee kan de drinkwaterproductielocatie jaarlijks 600 olympische zwembaden extra drinkwater leveren aan de inwoners van de gemeentes Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Kollumerland, Nieuwkruisland, Tytsjerksteradiel en aan een gedeelte van de gemeente Leeuwarden.

Lokaal water

Het kraanwater van Noardburgum behoort tot het oudste van Nederland. Het kwam 100.000 jaar geelden als regen uit de lucht vallen. Noardburgum is een bijzondere drinkwaterproductielocatie, omdat door middel een slimme waterwinput zoet water gewonnen kan blijven worden, ondanks dat het gebied te kampen heeft met verzilting.

Uniek kijkje in de wereld van ons drinkwater

‘WaterMakers’ is een unieke kans om een kijkje achter de schermen bij Vitens te nemen. Drinkwaterproductiebedrijven zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor bezoekers, onder meer vanwege de eisen rond de bescherming van ons drinkwater. Met WaterMakers biedt Vitens jou de gelegenheid de drinkwaterproductielocatie te bekijken. Zo krijg je onder andere een uitgebreide rondleiding, is er een waterproeverij: proef jij het verschil tussen flessenwater en het Noardburgums water?, kun je de slimme waterput bekijken, en leer je door middel van VR-brillen en de interactieve gametafel meer over hoe water ‘gemaakt’ wordt. Bijzonder is dat bezoekers het water in de installaties daadwerkelijk kunnen zien, dit is iets wat op veel andere drinkwaterproductiebedrijven niet het geval is.

Watermakers start op 14 april om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Je bent welkom bij ons drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum, Rijksstraatweg 28, 9257 DT Noardburgum. Je gaat naar een grondwaterbeschermingsgebied, dus kom op de fiets! Kom je toch liever met de auto? Parkeer dan op de daarvoor bestemde parkeerplaats, deze wordt goed aangegeven. Adres: Rijksstraatweg 2. Daar staan pendelbusjes klaar.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement