Water besparen in de zomer

In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, grote (opzet)zwembaden te vullen en een keer extra te douchen. Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater. Maar blijf wel genoeg drinken en je handen wassen!

Bekijk veelgestelde vragen over water besparen in de zomer

 

 1. Sproei alleen als het echt nodig is en doe dit voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds


  Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin. Bekijk hier onze tuintips.

 2. Zorg dat het water in een groot opzetzwembad wordt gezuiverd in plaats van ververst

  Heb je een groot opzetzwembad gebruik dan een pomp om het water te zuiveren. Volg de instructies van de leverancier en ververs het water zo min mogelijk. Maak gebruik van de openbare zwembaden, of zwem in buitenwater zoals meren, rivieren en plassen. Kijk op zwemwater.nl waar dit veilig kan.

 3. Douche zo kort mogelijk

  We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en dat kost al snel 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter!
   
 4. Gebruik ook in de zomer een regenton

  In de zomer vallen er regelmatig korte en heftige (onweers)buien. Met een regenton vang je al het water op dat bij zo’n bui op je dak valt. En dat is al snel vele tientallen liters. Dus ook in de zomer: met een regenton bespaar je drinkwater. 5. Kies voor watervriendelijke spelletjes voor de kinderen

  Water uit de condensdroger, water dat je opvangt in de douche, water dat is gebruikt voor het wassen van groente, of het water uit het teiltje/badje voor je baby of peuter; allemaal water dat je heel makkelijk kunt hergebruiken voor watervriendelijke spelletjes in de tuin.

 6. Kies voor een waterbesparende douchekop

  Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% warm water en dat scheelt op je energierekening.

 7. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

  Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee gebruik je de helft minder drinkwater.

 8. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

  Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen. Tip: vul een beker water om je mond mee te spoelen.

 9. Vervang lekkende en druppelende kranen

  Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

 10. Kies voor de waterbesparende wasstraat

  Blij met een stralende auto? Kies dan voor een waterbesparende wasstraat. Die gebruikt minder water dan als je zelf op straat wast. En het is beter voor het milieu, omdat in een wasstraat de restjes wasmiddel, olie en viezigheid worden opgevangen.

Op de hoogte blijven over kraanwater en water besparen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt een keer in de twee maanden.

Aanmelden nieuwsbrief

alt

Wat weet jij van drinkwater?

Douchen, sproeien, spoelen, poetsen. Er gaan aardig wat liters kraanwater doorheen in een gemiddeld huishouden. Maar hoe zit het precies met ons watergebruik? 10 quizvragen!

Test je waterkennis!

Hoeveel? Zoveel?!

Je staat er niet bij stil als je de kraan opendraait, maar op een dag gaan er ongemerkt aardig wat liters drinkwater doorheen. Maar om hoeveel liter gaat het eigenlijk? Heb jij enig idee? Doe de check en kom erachter.

Ik ben benieuwd

Nieuws

 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement