Tuintips

Hoe houd je tuin zo watervriendelijk mogelijk groen?

Het 3 stappen slim sproeien plan

 • Sproei wanneer de zon niet fel schijnt.
  Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben je planten er niet zo veel aan.

 • Sproei zo dicht mogelijk bij de grond.
  Sproei zo dicht mogelijk bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van je planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van je planten komt.

 • Train je planten om water vast te houden.
  Probeer bijvoorbeeld om je planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden. Ze houden het dan ook langer vol in de zomerhitte straks. Een leuk extraatje: je tuin mooi houden kost op deze manier een stuk minder moeite!

Meer informatie over slim sproeien.

Bescherm borders tegen uitdroging

Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft. 

Kies vaste planten die droogtebestendig zijn

De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger. Daarom is het verstandig om in je tuin voor droogtebestendige planten te kiezen. Er zijn genoeg bodembedekkers die prachtig groen blijven, ook bij extreme droogte. Dit is de top drie droogtebestendige planten:

 1. Euphorbia (Wolfsmelk)
 2. Pulsatilla (Wildemanskruid)
 3. Sedum (Vetkruid)
  

Benieuwd welke droogtebestendige planten(borders) het beste in jouw tuin passen? Vraag het aan een hovenier of specialist in het tuincentrum.

Planten watervriendelijk verpotten

Het voorjaar is het beste moment om planten te verpotten. Maar hoe doe je dat op een watervriendelijke manier? 

Vang regenwater op

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Kies een methode die bij jou past om het regenwater op te vangen. Dat kan op de volgende manieren:

 • Regenton
  De bekendste en goedkoopste methode om regenwater op te vangen is de regenton. On- en offline te vinden bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken.

 • Koppel de regenpijp af van het riool
  Het grootste gedeelte van het regenwater belandt in het riool. Niet voor niets zie je vaak een overbelaste riolering na grote stortbuien. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Dan gaat het regenwater via je tuin weer terug naar de bodem en draag je bij aan het op peil houden van het grondwater. Met als groot voordeel dat de grond in je tuin een stuk vochtiger blijft. Check of jouw gemeente een subsidieregeling heeft voor het afkoppelen van regenwater.

  Lees meer: Tips voor een slimme afvoer van regenwater 

 • Plaats een regentank in je tuin
  Wil je nog verder gaan bij het nemen van maatregelen en investeren om regenwater op te vangen, dan kun je een tank met filter overwegen. De tank wordt aangesloten op de regenpijp en vult zich met regenwater. De meeste tanks kunnen het regenwater ook nog filteren

Maak van je tuin een speeltuin

Op zonnige dagen spelen kinderen natuurlijk het liefst met water in de tuin. Maar hoe doe je dat watervriendelijk & leuk?

Spelen met water

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement