Maak van je tuin een speeltuin

De plek om kinderen bezig te houden en te vermaken thuis is vaak de tuin. En wat speelt er nu lekkerder dan water? Maar hoe zorg je ervoor dat je door het spelen met water geen water verspilt? Een paar tips:

 • Een paar centimeter is net zo leuk
  Wil je een badje vullen voor kleine kinderen? Bedenk dan dat ze ook heerlijk kunnen spelen in slechts een paar centimeter water. Dat scheelt heel veel liters drinkwater.

 • Een emmer onder de douche
  We vroegen onze klanten naar hun waterbesparingstips. En wat blijkt? Er zijn heel veel mensen die bij het opwarmen van de douche het water opvangen in een emmer. Met dat water kun je van alles doen. Bijvoorbeeld gebruiken als speelwater in de tuin.

Top 5 waterspelletjes voor in de tuin:

 1. Bevroren t-shirt wedstrijd
  Wie heeft als eerste een bevroren t-shirt aan? Een heel leuk wedstrijdje waar je ook nog eens van opfrist. Hoe werkt het? Maak een paar t-shirts nat en leg ze opgevouwen in de vriezer. Deel ze als ze bevroren zijn uit aan de kinderen. Geef het startsein en wie het eerste zijn t-shirt aan heeft is de winnaar. 2. Flessenvoetbal
  Wie weet als eerste de fles van de tegenstander leeg te maken? Voor dit spelletje heb je slechts twee statiegeldflessen met water nodig en een bal. Vul de flessen met water uit de condensdroger of regenton. En speel het spelletje op het gras, dan is dat ook meteen gesproeid! 

 3. Knikkers vissen met je tenen
  Vul een paar afwasteiltjes of emmers met water - die van de douche bijvoorbeeld - en leg er knikkers in. Zet er stoelen of krukjes omheen en geef het startsein. Wie zoveel mogelijk knikkers met zijn tenen kan opvissen in 1 minuut is de winnaar.

 4. Sponsballen gooien
  Sponsballen zijn een geweldig alternatief voor waterballonnen, want je gebruikt geen plastic. Je hoeft ze alleen maar onder te dompelen in een emmer met water - die van de douche bijvoorbeeld - en dan kun je er al mee gooien. Heb je geen sponsbal, dan kan een huis-tuin en keuken-spons ook. Kogelen maar. 5. Gorgel je favoriete liedje
  Neem een slokje kraanwater en gorgel vervolgens jouw favoriete liedje. De anderen moeten raden welk liedje het is. 

Tuintips

Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin.

Natuur in je tuin

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement