Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

Amelands vakantiepark maakt genietende gast bewust van waterverbruik

Tijdens de hittegolf van afgelopen augustus nam het drinkwaterverbruik in Vitensgebied enorm toe. In recreatiegebieden, zoals op de Waddeneilanden, was de afgifte soms wel twee keer hoger dan normaal. Vakantiepark Klein Vaarwater op Ameland zoekt het gesprek met vakantiegangers actief op met de boodschap: zuinig omgaan met water hoeft niet ten koste te gaan van vakantieplezier.

Hans van Houten, parkmanager bij Klein Vaarwater, is inmiddels ervaringsdeskundige als het gaat om publiekscommunicatie over duurzaamheid. “Het is stuitend hoe weinig mensen zich bewust zijn van waterverbruik. Het is een ondergeschoven kindje. Water is er altijd, zo luidt de redenatie.” Klein Vaarwater heeft in dit opzicht misschien wel het meest uitdagende publiek: de vakantieganger die erop gebrand is het ‘ervan te nemen’.

Het park telt in totaal 25 zwembaden. Daarbij komen de honderden kampeerders die dagelijks douchen en toiletteren. Al die faciliteiten zorgen voor een jaargebruik van 36 miljoen liter water en een innamecapaciteit van 20.000 liter per uur. Volgens van Houten merken gasten door gele grasvelden en droge sloten dat de droogte invloed heeft op de leefomgeving. Maar die realisatie gaat langzaam, en kan een helpende hand gebruiken.

Geïmporteerd water van het vasteland nodig

Een eerste stap richting waterbewustzijn is informeren. Van Houten: “Wij proberen mensen te laten nadenken over de weg die water afgelegd heeft. Hier op Ameland wordt duinwater opgepompt. Maar als er 30.000 toeristen komen, dan hebben wij water van wal nodig. Voornamelijk tijdens de piektijden kan dit problematisch zijn. Want wanneer een hoop mensen na een dagje strand gelijktijdig willen douchen, kan men op het vasteland merken dat de druk een beetje wegvalt.”

Niet alleen informeren, maar ook laten ervaren

Om de bewustwording te vergroten, gaat Klein Vaarwater verder dan alleen informeren. “Belangrijk is dat je het mensen laat ervaren. Douchen is bij ons gratis, maar duurt slechts twee minuten. Daarna moet je opnieuw op de knop drukken. Zo sta je toch even stil bij je eigen verbruik.” Een ander voorbeeld is het kraantje boven de urinoirs. Bij het wassen van de handen spoelt het water de urine weg. Dergelijke ideeën zijn relatief simpel én leveren positieve respons op, aldus van Houten. “Het zou ook best kunnen dat we in de toekomst een gezin bij vertrek een kortingsbon geven voor een toekomstig verblijf, als we hebben afgelezen dat ze zuinig zijn geweest met water. Beloning is beter dan bestraffing.”

Vitens helpt bij consumentencommunicatie

Natuurlijk hebben niet alle vakantiegangers een boodschap aan waterbewustzijn – ze hebben er immers ‘toch voor betaald’ – maar Klein Vaarwater blijft ook dit publiek opzoeken, met hulp van Vitens. Wilco van Veen, Relatiemanager Zakelijk Water bij Vitens, zegt hierover: “Samenwerking met zakelijke klanten kan soms veel opleveren, zo ook rondom het thema waterbesparing. De juiste communicatie met het publiek is hierbij cruciaal. We hebben daarom bij een aantal recreatiebedrijven gepolst om te kijken waar hun behoeften liggen om klanten waterbewust te maken. Klein Vaarwater had behoefte aan communicatiemiddelen, bijvoorbeeld over zuiniger douchen of over een waterbesparende toiletknop. Hier helpen we ze bij.”

Ambitieuze plannen voor CO2-reductie en waterbesparing

Klein Vaarwater heeft een roadmap die in 2027 moet leiden tot verregaande waterbesparing en 80 procent CO2-reductie. “Wij zijn ons ervan bewust dat we land exploiteren bij een werelderfgoed. Je hebt een footprint in een kwetsbaar gebied, maar aan de andere kant kun je ook juist veel terugbrengen in dat kwetsbare milieu.” Daarom blijft het park op de hoogte van alle technologische ontwikkelingen. Er zijn plannen voor een zogeheten helofytenfilter om afvalwater van douches en wasmachines te recyclen. Ook zoekt het park nog naar een techniek die het mogelijk maakt om het warme zwembadwater dat ’s nachts moet worden afgepompt te hergebruiken op het park.

Water besparen wordt een sport

Terwijl de techniek ontwikkelt, verandert ook het gesprek over groene energie en waterbesparing. “Toen ik in de jaren 70 op de lagere school zat, kregen we stickers van het waterbedrijf met de boodschap ‘wees wijs met water’”, zegt van Houten. “Destijds nam men dat nauwelijks serieus, maar nu ligt dat anders. Je hebt er iets aan te doen, dat is je maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Hoewel veel gasten zich nog niet bewust zijn van hun waterverbruik, verandert er langzaam maar zeker toch iets. En dat ziet Klein Vaarwater in dalende verbruikscijfers. Een teken dat de communicatie de juiste snaar raakt. “Duurzaamheid gaat van cult- naar statussymbool. Voor steeds meer mensen is het een sport om energie en water te besparen.”

inschrijven nieuwsbrief

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement