Beter boeren door reststoffen uit drinkwater

Biologisch fruitteler William Pouw: "Mijn gewassen groeien sneller door hergebruik"

Fruitteler William Pouw ontdekte op de tuinbouwschool al dat zijn hart ligt bij biologisch verbouwen. Bij de boer krijgen de reststoffen van Vitens een ‘tweede leven’. ‘Ze maken mijn gewassen gezonder. De effectiviteit is met bodemmonsters duidelijk zichtbaar.’ 

William Pouw heeft inmiddels al bijna 26 jaar een biologisch fruitbedrijf van achttien hectare op de kleigronden van Schalkwijk. Op zijn land sieren appel-, peren- en pruimenbomen. Hij verbouwt  zoveel mogelijk biologisch en gebruikt alleen natuurlijke producten. Een daarvan is Fulvic 25 van  Plant Health Care (PHC), een middel met fulvine en humine. Organische stoffen van Vitens die  boeren op het land hergebruiken voor gezondere gewassen.

De duurzame landbouw is de afgelopen tien jaar in opkomst. Maar biologisch fruitteler Pouw had  duurzaamheid al langer in het vizier. De voorgeschreven regels en kant-en-klare-lijstjes die hij op de fruitteeltschool leerde, nam hij niet zomaar voor zoete koek aan. Als 17-jarige wilde de teler-in-spe  zelf op onderzoek. Wat zit er nou echt in zo’n product en wat is de werking? Waarom komen  insecten op een gewas af en is dit te voorkomen?

Maar die nieuwsgierigheid leek zich in eerste instantie tegen hem te keren. “Op school zagen ze dat  ik wat begon af te glijden. De leraren waren bang dat ik gepest zou worden.” Zou de alternatieve  landbouw niet wat voor hem zijn? opperde de school op een ouderavond tegen zijn ouders. Pouw  lacht. “Die richting werd in die tijd vooral gezien voor activistische linkse mensen met geitenwollen  sokken.” Maar over die overstap heeft hij geen spijt. Het maakte hem pionier in de Nederlandse  biologische fruitteelt. “Ik ben op mijn plek.”

Wat zijn deze organische meststoffen van Vitens precies? 

“Fulvine en huminezuren zitten in het opgepompte grondwater. Vitens haalt deze stoffen uit het  water om drinkwater te maken. Dit gebeurt zonder gebruik van chemicaliën. Het zijn stoffen die een  bruine kleur geven aan het water. Deze kleur komt door de oude planten van de veenlagen in de bodem. Mensen hebben een vieze associatie met bruin water, maar de stoffen zijn niet slecht voor  je. Sterker nog, de stoffen zijn voor mensen in bepaalde hoeveelheden juist gezond. Je kunt ze ook  als voedingssupplementen in een potje kopen. Drinkwaterbedrijven halen ze dus voor esthetische  waarde uit het drinkwater.”

Goed voor de mens, maar dus ook voor gewassen? 

“De stoffen verhogen de opname van meststoffen en mineralen bij de bomen. En als we fulvine  mengen met zwavel, wat wij als biologisch gewasbeschermingsmiddel gebruiken, is dit ook zachter  voor de bomen. En dus beter. Het leuke is, dat ik deze stoffen al in de eerste jaren als fruitteler had  ontdekt. Ik heb ze toen ook een tijd gebruikt en kocht het spul met deze stoffen uit Amerika. Helaas  raakte het middel uit de markt. Dus toen PHC bij mij aanklopte en ik zag dat het om fulvine en  huminezuren ging, dacht ik: hee, deze stoffen ken ik en dit werkte goed.”

Hoe zie je die effecten terug op je eigen land? 

“De gewassen zien er gezonder en sterker uit. Ook groeien ze iets beter. De bladeren zijn donkerder  van kleur. Dat is een goed teken. Wat ook opvalt is dat de bomen beter kunnen beter omgaan met  stress, bijvoorbeeld extreme wind en kou. Maar ik zag het ook terug in de monsters die we hebben  genomen. Ik neem aannames niet snel aan, ik wil altijd eerst zelf onderzoeken wat een product doet. Dus ik heb een aantal bomen met het middel bespoten en die vergeleken met onbehandelde  bomen. Daarna heb ik plantanalyses genomen. Daarbij zag ik dat de bomen die met de reststoffen  waren behandeld beter voedingsstoffen opnamen.”

En deze methode past binnen het biologische plaatje? 

“Als biologische teler mogen we geen chemische producten gebruiken. De fulvine en huminezuren zijn onbewerkt en komen rechtstreeks van de drinkwaterbedrijven af. Deze producten zijn natuurlijk.  Alles wat je op je gewassen spuit, spoel je met de regen weer de bodem in. Van dat water in de bodem maken sommige drinkwaterbedrijven weer drinkwater. Die hoeven bij schoner water minder te zuiveren. Door de reststoffen aan de boeren door te geven hoeft Vitens ook niet de stoffen te  verwerken of te vernietigen. Dat komt ook weer de natuur ten goede. Bij dit hergebruik zijn dus alleen  maar winnaars.”

inschrijven nieuwsbrief

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement