Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

De Wandeling met Cora van Nieuwenhuizen

In "De Wandeling" gaat directievoorzitter Jelle Hannema op pad met samenwerkingspartners en zakelijke klanten van Vitens. In deze zesde aflevering spreekt hij met Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Overal 24/7 kraanwater leveren

Overal 24/7 kraanwater leveren is een missie die verschillende uitdagingen kent. Bijvoorbeeld het beschermen van ons grondwater tegen gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten. Daaraan wordt door ziekenhuizen en waterschappen gelukkig al veel gedaan in de vorm van experimentele methodes. Maar ook thuis kun je veel doen, vertelt Cora van Nieuwenhuizen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om medicijnresten netjes in te leveren bij de apotheek en niet door het toilet te spoelen.

De watervoorraad is eindig

Jelle Hannema vertelt over de impact van langdurige warmte: "De zomer van 2018 heeft ons geleerd dat, in the end, de watervoorraad óók in Nederland eindig is." Dit betekent dat we water beter moeten vasthouden. En zuinig moeten zijn op water. Dat dit idee soms nog wat wennen is, is logisch. "Ik had ook, toen ik als minister begon, niet kunnen denken dat ik mij vooral met droogte bezig zou houden", aldus Cora van Nieuwenhuizen.

Grensontkennend samenwerken

Als we deze uitdagingen willen aanpakken, moeten we naar het hele watersysteem kijken. En dat betekent dat we grensontkennend moeten gaan samenwerken. In andere woorden: er bestaan onder andere gemeenten, provincies, waterschappen en waterbedrijven - maar water houdt zich niet aan deze bestuurlijke grenzen. We moeten dus leren om, met het oog op het grotere plaatje, samen te werken buiten die bestuurlijke grenzen om. En dat geldt zowel binnen als buiten Nederland.

Wil je meer weten over de uitdagingen van onze missie om 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater te leveren? Bekijk dan de video.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement