Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

De Wandeling met Hans Huis in 't Veld

In "De Wandeling" gaat directievoorzitter Jelle Hannema op pad met partners en zakelijke klanten van Vitens. In deze achtste aflevering spreekt hij Hans Huis in ’t Veld, voormalig voorzitter van de Topsector Water & Maritiem. Ze praten over water leveren in de toekomst, water besparen, circulariteit, innovatie en waterkennis in het buitenland.

Jelle start het gesprek met cijfers: in de afgelopen vijf jaar is het waterverbruik binnen het verzorgingsgebied van Vitens gestegen met negen procent. Dat betekent dat Vitens steeds meer drinkwater moet leveren. Waterbedrijven zoals Vitens hebben een wettelijke plicht om drinkwater te leveren. Jelle stelt dat, vanuit die plicht, waterbedrijven dan ook zonder beperkingen moeten kunnen werken. Hans kan zich die wens wel voorstellen. Aan de andere kant stimuleer je dan ook watergebruik zonder beperking. En dat is volgens Hans geen goed idee. “Wel waar het de primaire levensbehoefte is”, vertelt hij. “Maar niet voor die functies waarvoor je ook regenwater kan gebruiken.

Bestuurlijke grenzen zijn belemmering

Water winnen wordt bemoeilijkt door bestuurlijke grenzen. Hans legt uit: “Watersystemen trekken zich niets aan van provinciegrenzen of gemeentegrenzen of waterschapsgrenzen. Het water stroomt naar het laagste punt en dat zal het altijd blijven doen.” Jelle knikt: “bestuurlijk Nederland zit anders in elkaar.” De mannen vragen zich af hoe je effectief water wint, wanneer water- en bestuurlijke grenzen elkaar tegenspreken. Hans’ advies is simpel: “Toch samenwerken.”

Kennis naar het buitenland

De laatste kwestie die Jelle voorlegt, gaat over ontwikkelings- en transitielanden. De Nederlandse drinkwatersector levert water van topkwaliteit. En onze technologische kennis is enorm sterk. Die kennis kunnen we in het buitenland beter benutten. Hans voegt hieraan toe dat we dat op twee sporen moeten aanvliegen: ten eerste door meer kennis over te dragen en ten tweede door beter samen te werken tussen bestaande kennisinstituten.

Trots, uitdaging en samenwerking kenmerkt het gesprek tussen Jelle Hannema en Hans Huis in ’t Veld. Naast water besparen, bestuurlijke grenzen en kennis in het buitenland spraken de Jelle en Hans over waterbewustzijn en innovatie. Benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk dan de video.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement