Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

Een datacenter met duurzaam DNA

Datacenters krijgen vaak het verwijt dat ze energie slurpen en niet duurzaam zijn. Previder uit Hengelo laat met de groenste datacenters van Nederland zien dat deze stelling niet klopt. De onderneming wekt zelf duurzame energie op, gebruikt bluswater uit een vijver en spoelt de toiletten door met regenwater.

Previder biedt ondersteuning voor bedrijven van werkplek tot de cloud en alles wat daartussen zit. In Hengelo heeft het bedrijf twee datacenters, zodat er altijd een back-up is van de opgeslagen klantgegevens. Een datacenter bestaat uit ‘racks’: kasten met een verzameling servers met data en software. Doorgaans kost het veel energie om deze 24 uur per dag aan de gang te houden. Maar Previder heeft haar bedrijf zo duurzaam mogelijk ingericht. “Duurzaamheid is voor ons een erg belangrijk thema. Dat zit al jaren in het DNA van het bedrijf”, aldus algemeen directeur Tim Timmerman.

Het bedrijf wekt eigen energie op met zonnepanelen op het dak van het datacenter. Dit is niet genoeg om zelfvoorzienend te zijn, dus koopt Previder ‘donkergroene’ stroom in voor het restant. Dit is stroom die écht duurzaam is, in plaats van stroom met gekochte groen-certificaten.

Previder zit daarnaast in een BREEAM gecertificeerd pand. Dat is haast uniek in de sector. Wil je zo’n certificering krijgen, dan moet je voldoen aan heel wat duurzaamheidseisen, onder andere op het gebied van materiaal en het inpassen in de omgeving. Zuinig omgaan met water mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. “We spoelen bijvoorbeeld de wc’s door met regenwater. Ons spoelwater is dus zogenaamd ‘grijs water’, om drinkwater te besparen”, zegt Stephan Masselink, commercieel directeur van Odin Groep waar Previder onder valt.

Ook duurzaam is de zogeheten ‘blusvijver’: het water uit deze vijver wordt gebruikt om het logistiek centrum en het kantoorpand te blussen bij brand. Het datacenter zelf wordt trouwens geblust met gas, omdat anders alle apparatuur kapotgaat. “De vijver staat in verbinding met de Bornse beek”, vertelt Masselink. “Die vijver lag er al toen het pand gebouwd werd. Deze hebben we intact gelaten. Als het water laag staat, vullen we de vijver bij met water uit de Bornse beek. Dat water is rechtstreeks aangesloten op de sprinklers in ons magazijn. De datacenterhal zelf vangt ook water op dat weer de vijver in gaat.”

Sandra Beld, Relatiemanager Zakelijke Markt van Vitens, bevestigt dat Previder weinig drinkwater gebruikt. Het hoofdkantoor aan de Wegtersweg 65 heeft een jaarverbruik van ca. 2000 m3 en de back-up locatie aan de Barnsteenstraat verbruikt slechts 150 m3/jaar. Het drinkwater wordt alleen gebruikt voor consumptie en in het bedrijfsrestaurant.

Groen koelen

De klassieke manier om een datacenter te koelen is met compressorkoeling. Hierbij wordt een koudemiddel gebruikt. Dit kost veel energie. Een andere manier, verdampingskoeling, koelt lucht door het bevochtigen van de buitenlucht. Ook dit kost veel energie en bovendien veel water. Previder gebruikt daarom ‘free to air cooling’. Hiermee hoeven er geen koelcompressoren te draaien zolang de buitentemperatuur een aantal graden lager is dan de vaste temperatuur in het datacenter. De lucht van buiten wordt dan aangezogen om, via een warmtewisselproces, alles te koelen. Dit in tegenstelling tot veel andere datacenters, waar de koelinstallaties dag en nacht staan te loeien voor een constante ‘supermarkttemperatuur’. Als kers op de taart wordt de warme lucht van het datacenter bij de Odin Groep hergebruikt om het kantoorpand te verwarmen wanneer dit nodig is.

Zoals elk groen bedrijf weet, is duurzaamheid een onophoudelijk proces. “MVO is voor ons erg belangrijk, dat hebben we vanuit onze kern zo ingericht”, zegt Timmerman. “Elk jaar nemen we de certificaten van de producten die we inkopen weer onder de loep. We kijken regelmatig naar onze voorzieningen en proberen een duurzame rol te vervullen. Soms is verbetering niet mogelijk. We kunnen met de huidige technologie van zonnepanelen eigenlijk vrijwel niet meer energie opwekken dan we nu doen. Natuurlijk houden we wel een schuin oog op alle ontwikkelingen.”

inschrijven nieuwsbrief

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement