Facturen

Alles over onze facturen vindt u hier.

Creditcard

Wij kennen de volgende facturen

  • De periodeafrekening
  • De termijnfactuur
  • De eindafrekening

U ontvangt jaarlijks uw periodeafrekening op basis van uw meterstanden. Betaalt u via acceptgiro, dan ontvangt u 4 keer per jaar uw termijnfactuur. Meldt u een adres af, dan ontvangt u van ons de eindafrekening. Al uw facturen kunt u online bekijken.

Uitroepteken
De kosten op uw factuur:

  • Per 1 m³ water (1.000 liter) betaalt u 0,60 (inclusief 6% btw).
  • De jaarlijkse vaste kosten voor het gebruik van de aansluiting. Dit is het vastrecht.
  • Iedereen betaalt 0,36 per m³ (inclusief 6% btw) over de eerste 300 m³ per jaar aan Belasting op Leidingwater (BOL).
Alle tarieven

Uitroepteken
De termijnfactuur

Uw waterverbruik bepaalt de hoogte van uw termijnbedrag. Wij passen uw termijnbedrag daarom elk jaar aan als u uw periodeafrekening krijgt. Vindt u het bedrag te hoog of te laag of verandert uw gezinssituatie? Dan kunt u dit bedrag zelf wijzigen. U ontvangt alleen een termijnfactuur als u per acceptgiro betaalt.

Termijnbedrag aanpassen

Belastingen op uw factuur

Wijzigen
Belasting op Leidingwater en btw
Iedereen betaalt 0,359 per m³ Belasting op Leidingwater over de eerste 300 m³ per jaar. De btw is 6% op de kosten voor water.
Druppel
Rioolheffing

In sommige gemeenten wordt via onze factuur deze gemeentelijk heffing voor de afvoer van afvalwater bij u in rekening gebracht.

Uitroepteken
Precarioheffing

Als vergoeding voor het gebruik van openbare grond voor de drinkwaterleidingen heffen sommige gemeenten precariobelasting. Deze kosten worden aan u doorberekend.

Veelgestelde vragen

De heffingen op uw factuur uitgelegd

Het kan zijn dat wij belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Woont u niet in deze gemeenten, dan worden deze heffingen ook niet bij u in rekening gebracht. Heeft u vragen over deze heffingen, neem dan contact op met uw gemeente.

U kunt de volgende heffingen op uw facturen tegenkomen:

  • Precarioheffing. Dit is een heffing op het gebruik van de openbare ruimte door particulieren en bedrijven. Zoals terrassen, reclameborden en op drinkwaterleidingen die in de straat of onder het trottoir liggen. Vitens int deze heffing voor enkele gemeenten. Deze heffing is voor Vitens een kostprijsverhogende factuur waarover 6% BTW berekend wordt.
  • Rioolheffing. U betaalt dit voor het lozen van afvalwater op de gemeentelijke riolering. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van uw waterverbruik. Vitens int deze heffing in de gemeenten Aalten, Ameland, Berkelland, Brummen, Doesburg, Duiven, Montferland, Schiermonnikoog (Friesland), Oost Gelre en Winterswijk (Gelderland).
Kan ik alleen een periodeafrekening ontvangen? (1x per jaar betalen)

Dit is niet mogelijk.
Op onze servicepagina Betalen leest u welke betaalwijzen wij bieden.

De nummers op mijn factuur kloppen niet

Het kan voorkomen dat het bedrag op uw factuur lager is dan u gewend bent. Het is ook mogelijk dat het betalingskenmerk of rekeningnummer niet klopt.

Dit komt doordat het cijfer ‘5’ ontbreekt. In sommige gevallen wordt dit cijfer niet weergegeven als u uw factuur met het programma Acrobat Reader bekijkt of print. Mogelijk heeft u een oudere versie van dit programma op uw computer geïnstalleerd. Wij raden u aan om de nieuwste versie te downloaden. Dit is gratis.

Werkt dit niet of heeft u vragen over uw factuur? Neemt u dan contact met ons op.

Precarioheffing

In ons gebied innen de gemeenten Dronten, Lelystad, Voorst, Wijk bij Duurstede en Zeewolde precarioheffing bij Vitens. Vanaf 2018 komen daar Rhenen, Lingewaard, De Ronde Venen, Hattem, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Oldebroek bij.

Precario is een belasting voor waterleidingen die door gemeentegrond lopen. Deze belasting berekent Vitens door aan haar klanten in deze gemeenten. Hiermee voorkomen we dat klanten uit de rest van ons voorzieningsgebied moeten meebetalen aan een heffing van een gemeente waar zij niet woonachtig zijn. Meer weten?

Jaartarief precario:


Tarief 2018
Gemeente
Excl. BTW
Incl. BTW
De Ronde Venen
€ 65,26
€ 69,18
Dronten € 14,92 € 15,82
Hattem € 56,91
€ 60,32
Lelystad
€ 12,07
€ 12,79
Oldebroek € 73,54 € 77,95
Wijk bij Duurstede
€ 61,13
€ 64,80
Zeewolde € 23,57
€ 24,99
Alle vragen over Facturen

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement