Welkom bij het loodloket van Vitens

Loden leidingen in huis? Laat ze vervangen!

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Misschien heeft uw huis dan nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen, hoe verborgen ze soms ook zitten. Met deze pagina helpen wij u graag op weg.

Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de leidingen in huis achter de watermeter. Vitens neemt zijn verantwoordelijkheid voor de hoofd- en aansluitleidingen vóór de watermeter.

Vind snel een antwoord op uw vraag

  • Bekijk de meestgestelde vragen en antwoorden
  • Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan contact op met het loodloket:
    - Per e-mail: loodloket@vitens.nl
    - Telefonisch: 0800 0359 (gratis bereikbaar op werkdagen van 08.00 -17.00 uur)
Meestgestelde vragen en antwoorden
Waar vind ik de waterleidingen?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of uw huis nog loden leidingen heeft. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Hoe herken ik lood?

Standaard kunt u bij de drinkwaterinstallatie PVC, koperen of loden leidingen tegenkomen. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauw-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als je er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is juist rood of groenachtig en een PVC is een type kunststof.

Waterleiding van lood

Waterleiding lood

Waterleiding van koper

Waterleiding koper

Bekijk ook de film van onze collega's van Dunea Duin & Drinkwater

 

Wie vervangt de loden leidingen?

Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om de loden leidingen te vervangen. Bent u zelf de eigenaar? Dan kunt u de leidingen het beste laten vervangen door een erkend installateur. Kijk voor een installateur bij u in de buurt op www.technieknederland.nl.

Loden aansluitleidingen naar uw huis worden vervangen door Vitens. Denkt u dat uw aansluitleiding (deels) van lood is? Maak een foto van de watermeter met de aansluitleiding en stuur die met naam, adres en telefoonnummer naar loodloket@vitens.nl

Wat moet ik doen als de loden leidingen nog niet vervangen zijn?

Heeft u loden leidingen in huis? Dan adviseren wij u het volgende te doen, totdat de leidingen zijn vervangen:

  • Aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar: drink binnenshuis flessenwater of kraanwater van een huis zonder loden leidingen.
  • Overige doelgroepen: zet de kraan elke ochtend twee minuten half open, voordat u het water drinkt. Voorkom verspilling en gebruik het water dat u gebruikt om door te spoelen nuttig. Bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen of de planten water te geven.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Nieuwbouwwoning, nieuwe leidingen of nieuwe kraan?

Nieuwe waterleidingen en nieuwe kranen kunnen lood of ander metaal afgeven aan het drinkwater.

  • Betrekt u een nieuwbouwwoning en/of heeft u een nieuwe waterleiding? Dan adviseren wij tijdens de eerste drie maanden de kraan twee minuten door te spoelen als deze acht uur niet is gebruikt.
  • Heeft u een nieuwe kraan? Dan adviseren wij u deze tien seconden open te zetten voordat u het water drinkt.

Voorkom verspilling en gebruik het water dat u gebruikt om door te spoelen nuttig. Bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen of de planten water te geven.

Kan ik mijn drinkwater laten testen op lood?
In sommige situaties is het lastig om te bepalen of de leidingen in huis van lood zijn. Dan is het laten meten van het loodgehalte in het drinkwater een andere mogelijkheid. Verschillende partijen bieden tests aan. Ook het laboratorium van Vitens kan dit onderzoek tegen betaling laten uitvoeren via haar partners. Kijk hier voor meer informatie.
Welke invloed heeft lood op de gezondheid?
Te veel lood kan uw gezondheid schaden. (Ongeboren) baby's en kinderen tot en met 6 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Het binnenkrijgen van lood kan bijvoorbeeld leiden tot een iets lagere intelligentie. De GGD kan u meer vertellen over de invloed van lood op uw gezondheid.

Vitens saneert laatste restjes lood uit de leidingen

Vitens brengt de laatste restanten lood uit het eigen leidingnetwerk in kaart. Die worden vervolgens zo snel mogelijk vervangen. Lees meer over wat Vitens gaat doen aan loden leidingen die om verschillende redenen in het verleden niet zijn gesaneerd.
 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement