Mogelijk lagere waterdruk in Overijssel, Friesland en Noordoostpolder

Door de aanhoudende warmte wordt momenteel circa 45% méér water verbruikt dan normaal. U kunt in bovenstaande gebieden mogelijk een lagere waterdruk ervaren, vooral in de avond. Een minder krachtige douchestraal is hier een voorbeeld van.

 

Wees extra zuinig met water!

Probeer onnodig watergebruik te vermijden. Bijvoorbeeld door de auto niet te wassen, niet te sproeien of korter en/of minder vaak te douchen. Blijf wel genoeg drinken.

Lees meer informatie en tips op: www.vitens.nl/warmte en www.vitens.nl/warmte/klantentips

 

 

Waterkwaliteit
Wat is de gemiddelde hardheid?

In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8 °DH. DH betekent Duitse Hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11 ° DH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid.

De gebruikelijke hardheidsschaal

 • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
 • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
 • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
 • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
 • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

Waterhardheid in uw regio

Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

Wat is de hardheidsschaal?

De hardheid van water wordt gemeten in graden Duitse hardheid (°DH). Vitens hanteert de indeling die het meest gebruikelijk is:

 • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
 • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
 • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
 • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
 • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

Hardheidskaart

Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

Hoe lang kan ik kraanwater bewaren

Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar en is een dagvers product. Wij raden aan om ongekoeld water hooguit tot de volgende dag te bewaren.

Wilt u het water toch langer dan één dag bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers en voorkomt u de groei van bacteriën. Bewaart u het buiten de koelkast, bijvoorbeeld onderweg of tijdens het sporten? Ververs het water dan dagelijks.

Wat is de kwaliteit van mijn drinkwater?

Wij doen er alles aan om een betere kwaliteit drinkwater te leveren dan de normen voorschrijven en wij controleren het water 365 dagen per jaar. Dit gebeurt in alle fasen van het drinkwaterproces, van bron tot kraan.

In het Drinkwaterbesluit staat weergegeven welke stoffen in welke mate in het water mogen voorkomen. Ook de manier waarop de kwaliteit van drinkwater gecontroleerd moet worden, is daarin vastgelegd. De bewaking van de volksgezondheid is vanzelfsprekend het belangrijkste uitgangspunt, maar er zijn ook normen voor de geur, kleur, smaak, en hardheid van het water.

Meer over de kwaliteit van uw drinkwater leest u op onze pagina over waterkwaliteit.
Waterhardheid: wat is het en wat merkt u ervan?

Wat is hard water?

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, oppervlakte- en duinwater, verschillen in hun hardheid. Zo zijn bijvoorbeeld duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk. Hard drinkwater komt echter nog maar in enkele gebieden in Nederland voor, omdat waterbedrijven vrijwel overal het water centraal ontharden als het ruwe water een hoge hardheid heeft.

Wat voor gevolgen heeft hard water?

Bij verhitting kan hard water kalkafzetting veroorzaken. Zo ontstaat ”ketelsteen” in warmwatertoestellen zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. Door de kalkafzetting op de verwarmingselementen is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Ook kan hard water leiden tot kalkaanslag op sanitair en tegels, als gevolg van het verdampen van het water, waarna de kalk achterblijft. Dit kunt u bijvoorbeeld zien op de douchekop.

Zijn er ook gevolgen van zacht water?

Ook zacht water bevat kalk, alleen in een veel kleinere hoeveelheid. Het verwijderen van kalkaanslag is dan minder vaak nodig, ook bespaart u hiermee energie om water te verwarmen en heeft u minder (af)wasmiddel nodig.

Wat kunt u eraan doen?

Als u kalkafzetting vindt op of in uw apparatuur, raden we u aan om deze apparaten regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Raadpleeg altijd eerst de specifieke reinigingsinstructies van apparatuur en materialen om te zien met welk middel u het mag reinigen of ontkalken.

U kunt de temperatuur van uw warmwatertoestellen lager afstellen, dit vermindert de kalkafzetting. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur minimaal 55 °C moet zijn om schadelijke bacteriën te doden.

De gebruikelijke hardheidsschaal

 • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
 • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
 • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
 • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
 • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

Hardheidskaart

Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

Ik ben net terug van vakantie. Kan ik het water uit mijn kraan direct weer drinken?

Zet na terugkomst van vakantie de warme en koude kranen allemaal open en spoel de leidingen een minuut lang door. Daarna kunt u ons water weer met een gerust hart drinken.

Als u een paar weken niet huis bent, staat het water in de leidingen geruime tijd stil. Hierdoor kan een vervelende rioollucht ontstaan. Geen prettige thuiskomst na een heerlijke vakantie! Vraag een buurman of een kennis daarom het toilet eens per week door te spoelen en de kranen even te laten lopen.

Wat is zuurgraad?

De zuurgraad (ook wel pH-waarde genoemd) is een maat waarmee de hoeveelheid opgeloste zuur of alkalisch reagerende stoffen in het water wordt aangegeven. In neutraal water is de pH-waarde 7. Is deze waarde kleiner dan 7, dan noemen we het water zuur, is de pH-waarde groter dan 7 dan is het water basisch of ook wel alkalisch (niet zuur).

De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3.

Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Als u een tuinvijver heeft dan moet de zuurgraad tussen de 7 en 8 liggen. Als de pH-waarde te laag is dan kunnen vissen en planten doodgaan en als de pH-waarde te hoog is kan het water groen worden door algen. Meer informatie hierover kunt u inwinnen bij een dierenspeciaalzaak.

pH < 7  ="">
pH is te laag 
 pH 7,0 – 7,8   
pH is goed maar onder optimale waarde
 pH 7,8 – 8,3 
 pH is optimaal
 pH 8,3 – 9,5   pH is goed maar boven optimale waarde
 pH > 9,5
 pH is te hoog
Waterontharders

Hard water

Hard water veroorzaakt vooral bij het verwarmen van water kalkafzetting. Hard drinkwater komt echter nog maar op enkele plekken in Nederland voor, omdat drinkwaterbedrijven het water vrijwel overal centraal ontharden.

Gemiddelde hardheid

In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° DH. Dit wil zeggen ‘zacht tot gemiddeld hard’. DH betekent Duitse Hardheid en is een maat voor de hardheid van water. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° DH.

Waterontharders

Wij leveren kraanwater dat voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen. Er zijn diverse apparaten waarmee u de kwaliteit van het kraanwater kunt beïnvloeden. Dit soort apparaten is onder andere bedoeld om de hardheid en/of de smaak te verbeteren. Op de markt worden verschillende thuisontharders aangeboden. Dit zijn apparaten die in de binnen installatie worden geplaatst om kalk (veelal volledig) uit het kraanwater te verwijderen.

Voor meer informatie kunt u verder lezen op: Waterontharders.

Kraanwater of flessenwater?

Er is verschil tussen kraan- en flessenwater. Hieronder treft u een aantal van de belangrijkste verschillen:

 • Aan mineraal- en bronwater worden minder kwaliteitseisen gesteld dan aan kraanwater. Ook zijn de eisen voor flessenwater minder streng.
 • Sommige fabrikanten van mineraalwaters zeggen dat mineralen goed zijn voor het lichaam. Dat is inderdaad zo, maar teveel mineralen is niet goed. Daarom geeft het Drinkwaterbesluit voor kraanwater aan wat het maximale gehalte aan mineralen mag zijn. Voor flessenwater geldt deze richtlijn niet.
 • Nog een belangrijk verschil is de prijs. Een liter kraanwater is duizend keer goedkoper dan een fles bron- of mineraalwater. Een ander verschil is de winning en zuivering. Kraanwater wordt volledig gezuiverd vóór levering, terwijl bron- en mineraalwater vrijwel rechtstreeks zonder behandeling de fles in gaan. Al dan niet met toevoeging van koolzuurgas.
 • De CO2-uitstoot van flessenwater is 400 keer hoger dan van kraanwater.

Vitens ziet steeds meer initiatieven ontstaan om het drinken van kraanwater als duurzaam alternatief voor flessenwater te promoten. Join the Pipe is daar een mooi voorbeeld van. Wij dragen dergelijke initiatieven dan ook een warm hart toe.

Hoe vers is het water dat uit de kraan komt?

Heel vers, er zit slechts 24 tot 48 uur tussen de productie van drinkwater en de levering uit de kraan. Doordat het water in de leidingen stroomt, is het water bacterievrij en “nieuw” en dus vers.

Mag ik warm kraanwater drinken?

Als waterbedrijf raden wij het drinken van warm water uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen als koper, lood of cadmium in de leidingen in uw huis oplossen door het warme water. Dat geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.

U kunt echter gerust koud kraanwater koken om daarna te drinken. Een kop thee van gekookt kraanwater, of gekookt water dat is afgekoeld, vormt dus geen enkel probleem.

Zit er extra fluor in het drinkwater?

Nee, in ons land niet. De fluor in ons drinkwater zit er van nature in. De hoeveelheid is minder dan 0,25 milligram per liter water (1,0 milligram per liter is toegestaan).

Hoe houd ik het drinkwater in mijn boot of caravan goed?

Op vakantie met boot of caravan? Denk om een schone watertank!

Hoe zorgt u dat het drinkwater in uw boot of caravan gezond is en blijft? Bekijk dit overzicht van tips zodat uw vakantie niet bedorven wordt door vervuild drinkwater uit de watertank.

Mijn water ruikt of smaakt raar!

Neem contact met ons op via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).

Met welke temperatuur komt het water mijn huis binnen?

Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. In de zomer kan dit warmer zijn. In de winter uiteraard kouder. Volgens de drinkwaterwet moet Vitens water leveren onder de 25 graden.

Mag ik de flesvoeding voor mijn baby maken met kraanwater?

Ja, u kunt water uit de kraan gerust gebruiken.

Laat de kraan eerst even lopen voor u het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler- of geiserwater uit de leidingen gelopen zijn. Gebruik geen warm water dat uit een boiler of geiser komt, omdat het water dan meer metalen kan bevatten. Gebruik koud water en warm dit later op. Het drinken van lauw kraanwater raden we af.

Als u thuis nog loden leidingen heeft, raden we u aan om voor de bereiding van babyvoeding verpakt water te gebruiken. Baby's tot 1 jaar lopen enig risico als ze water uit loden leidingen binnenkrijgen via poedermelk (zij drinken in verhouding tot hun kleine lichaam heel veel). Als de moeder water drinkt uit loden waterleidingen en borstvoeding geeft, loopt de baby geen risico. Zodra kinderen ook ander voedsel krijgen, zoals een fruithapje en 'gewoon' eten en hun lichaamsgewicht toeneemt, nemen de risico's van het lood af. Vanaf één jaar is er helemaal geen risico meer. Kijk ook op www.kraanwater.nu.

Twijfelt u of er in uw huis nog loden waterleidingen aanwezig zijn? Neem dan contact op met uw installateur. Wilt u meer weten over lood in drinkwater? Kijk dan op rijksoverheid.nl en zoek op “loden leidingen”.

Hoe zit het met het drinkwater in buitenland?

Dat ligt eraan. Niet overal is het drinkwater van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vooral in landen rond de Middellandse zee en in Afrika of Azië is het oppassen geblazen. Daarom hieronder wat tips voor een onbezorgde vakantie in deze gebieden.

 • Kook het water 3 minuten.
 • Koop water (let op dat de fles verzegeld is).
 • Mijd ijsblokjes, deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.

Water in het buitenland

Waterinhetbuitenland.nl adviseert u over het kraanwater in alle 193 landen ter wereld en vertelt u of dat water veilig is om te drinken.

Als het water in een land niet drinkbaar is, vertellen wij u hoe u in dat land toch veilig water kunt drinken. Maar ook welke maatregelen u kunt nemen om het water uit de kraan drinkbaar te maken of waar u op moet letten als u water wilt kopen.

Altijd deze informatie bij de hand hebben? Download dan de water advisor app.

App storeGoogle Play

Word ik gewaarschuwd wanneer Vitens de kwaliteit van het drinkwater niet meer kan garanderen?

Ja, u wordt door het drinkwaterbedrijf op de hoogte gesteld.

Dit gebeurt via een brief die huis-aan-huis wordt verspreid, via de lokale en regionale media en natuurlijk via onze eigen website.

Wat zijn loden leidingen en wat is er gevaarlijk aan?

Loden leidingen zijn gemaakt van lood. Wanneer er water door deze leidingen stroomt, lossen kleine deeltjes lood op in het water. Hierdoor raakt het water verontreinigd.

Lood is een giftige stof die snel door het menselijk lichaam wordt opgenomen, vooral bij jonge kinderen. Als er lood door het lichaam wordt opgenomen kan dit loodvergiftiging veroorzaken.

Het is niet precies bekend tot welk jaar loden drinkwaterleidingen werden gebruikt, maar in ieder geval gebeurde dit in huizen die vóór 1945 zijn gebouwd. Sinds 1960 worden er geen loden leidingen meer in gebouwen verwerkt.

Twijfelt u of er in uw huis nog loden waterleidingen aanwezig zijn? Neem dan contact op met uw installateur. Wilt u meer weten over lood in drinkwater? Kijk dan op rijksoverheid.nl en zoek op loden leidingen

Wat is legionella?

Legionella pneumophila is een bacterie uit de legionella-groep die de veteranenziekte of legionellagriep (legionellose) veroorzaakt.

Dit is een chronische longaandoening met mogelijk dodelijke afloop. Besmetting kan ontstaan wanneer mensen de bacterie via kleine waterdruppeltjes (aerosolen) inademen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit een douchekop of via een sproei-installatie.

Voor vragen en antwoorden over legionella kunt u terecht op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM). Naast allerlei vragen en antwoorden, kunt u er ook interessante publicaties en dossiers vinden. Bekijk de website rijksoverheid.nl.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement