Waterbespaartips

Per persoon gebruiken we heel wat (warm)water per dag. Gemiddeld 33 liter water om het toilet door te spoelen en 51 liter water om te douchen.

Vooral het verwarmen van water is kostbaar, voor uw portemonnee en voor het milieu. Besparen op (warm)watergebruik is daarom een goed idee. Klik hieronder op de groene knoppen om te zien hoeveel water u gemiddeld verbruikt én hoe u water kunt besparen. Klik nogmaals op de knop om de tip te sluiten.

Douchen (verbruik: 65 liter bij 9 minuten douchen)

Het toilet doorspoelen, wassen en douchen zijn de drie grote waterverbruikers in uw huis. Douchen verbruikt ook nog eens veel warm water. Douche daarom eens een minuutje korter. Hiermee bespaart u al veel water en gas.

Tip: Douche vijf minuten in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m³ gas.

Tip: Neem een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 8500 liter warm water en bijna 50 m³ gas.

Bad (verbruik: 120 liter)

Het kost veel warm water om een bad te vullen. Neem daarom vaker een douche in plaats van een bad. 

Tip: Wekelijks douchen in plaats van in bad gaan, bespaart jaarlijks ruim 2.400 liter water en bijna 15 m³ gas

WC (verbruik: 33,8 liter)

Wassen, douchen en het toilet zijn de grote waterverbruikers in uw huis. 1 keer het toilet doorspoelen kost al snel 8 liter water.

Tip: Gebruik een spoelonderbreker op het toilet. Hiermee bespaart u gemiddeld 3 liter water per keer dat u het toilet doorspoelt

Tip: Gebruik de bespaarknop van de wc: daarmee kunt u het doorspoelen eerder stoppen. Dat bespaart liters per spoelbeurt!

Wastafel (verbruik: 5,2 liter)

Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen, scheren, etc. Repareer een kraan die lekt. Een druppende kraan verspilt per jaar zo'n 2.000 liter water.

Wasmachine (verbruik: 14,3 liter)

De wasmachine is samen met douchen en toiletgebruik één van de grote waterverbruikers in uw huis. Oude (was)machines zijn minder zuinig. Daarom kan het vervangen van oude apparaten voor nieuwe, zuinigere modellen u op den duur veel geld besparen.

Tip:  Gebruik het voorwasprogramma van uw wasmachine zo min mogelijk en laat de wasmachine alleen draaien als deze vol is.

Tip: Gebruik een energiezuinige wasmachine, zoals met energielabel A+++. Deze machines zijn duurder in aanschaf, maar besparen u uiteindelijk veel geld. De verbruikskosten van deze machines zijn namelijk per keer veel lager dan van minder zuinige machines.

Tip: Heeft de wasmachine een eco-knop of eco-stand, gebruik die dan in plaats van het gewone programma. De was duurt langer, maar kost minder. De eco-stand is 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden.

Afwasmachine (verbruik: 2 liter)

Gebruik een afwasmachine in plaats van afwassen met de hand. Dit scheelt u ongeveer 1,4 liter per keer. Zet de afwasmachine pas aan als hij vol is.

Tip: Heeft de afwasmachine een eco-programma, gebruik dat dan in plaats van het gewone programma. Dit programma duurt wat langer, maar kost minder.

Keuken (verbruik: 10 liter)

Gebruik voor drinken, bereiding van voedsel en zetten van koffie/thee altijd koud water, vers uit de kraan.

Warm water is eerst door een boiler of geiser gestroomd, die gemaakt is van metaal. In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Daardoor is er kans dat teveel metalen in warm water zitten. Wast u af met de hand? Laat dan de kraan niet onnodig stromen, maar vul de wasbak en zet de kraan daarna uit.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement