Tropisch weerwijs met water

Het is tropisch warm en dat betekent heel veel extra drinkwatergebruik. De drinkwaterreservoirs van Vitens zijn groot en worden continu bijgevuld. Maar wanneer de vraag zo enorm toeneemt, kan het zijn dat ze sneller leeglopen dan we ze kunnen aanvullen. Daarom is het belangrijk om met z'n allen wijs met water om te gaan; thuis en op vakantie. Dan is er genoeg voor iedereen!

1. Wijs sproeien

Alleen als het echt nodig is en voor 7 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds. 

2. Wijs douchen

Zo kort mogelijk.

3. Wijs zwemmen

Houd het water in een opzetzwembad schoon en gebruik het zo lang mogelijk.

Wist je dat? #waterreservoirs

Wist je dat? #sproeien

Veelgestelde vragen
Je leest steeds dat er een drinkwatertekort is. Maar drinkwater kan toch nooit 'op' raken?

Op de lange termijn kan drinkwater niet ‘op’ raken. Maar als we niets doen dreigt wel een drinkwatertekort. Sinds 2018 hebben we in Nederland extreem droge periodes meegemaakt. Die raken de drinkwatervoorziening dubbel. Als het droog is wordt er meer water gebruikt en de grondwaterbronnen worden niet genoeg aangevuld.

Wat doet Vitens er zelf aan om het waterverbruik te minderen?

Vitens doet zelf ook veel. Door het schoonspoelen van drinkwaterleidingen efficiënter te doen en lekken zo snel mogelijk op te sporen. Maar we delen ook douchetimers uit onder het personeel en plakken spaarknop stickers op de wc’s in kantoren. Samen met de woningbouwsector werken we eraan dat mensen in de toekomst geen drinkwater meer hoeven te gebruiken voor wc, tuin en wasmachine.

Waarom toch steeds dat korter douchen?

Een minuutje korter douchen scheelt kostbaar gas én drinkwater. Per minuut douche je zo’n 8 liter drinkwater weg. En als veel mensen dat op een warme dag 2x doen, dan is dat miljoenen liters. Tip: zoek een favoriete hit die niet langer dan 5 minuten duurt en douche een liedje lang.

Hoe zit dat met sproeien? Ik wil mijn tuin niet laten verdrogen.

Ieder voorjaar delen we tips over hoe je de tuin watervriendelijk kan maken. Die staan op vitens.nl Als je in de zomer de tuin water wil geven, gebruik dan zo min mogelijk drinkwater. Kies bijvoorbeeld voor regenwater. Als je sproeit; doe het dan voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Dan verdampt er zo min mogelijk water.

Wat heb ik aan een regenton in de zomer?

Verrassend veel! Want in de zomer kan het ’s avonds flink onweren en dan zit je regenton meteen weer vol.

Ik zie dat boeren in de omgeving volop aan het sproeien zijn? Hoe zit dat?

Agrariërs sproeien vrijwel nooit met drinkwater. Ze hebben een eigen grondwaterpomp of gebruiken oppervlaktewater. De waterschappen communiceren met agrariërs over wanneer er wel of niet gesproeid kan worden.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement