Wijs met water: tips voor huis en tuin

Dagelijks gebruiken we per persoon 119 liter drinkwater. Met een paar kleine aanpassingen kun je al vele liters drinkwater besparen. Dat is goed voor je portemonnee én voor de natuur. Want door wijs met drinkwater om te gaan, houd je het grondwater op peil en de natuur groen. Doe je mee? 

#wijsopvakantie

Ben je op de camping of een vakantiepark? Ook daar kun je wijs genieten van drinkwater!

lees meer

#wijsinhuis

De grootste drinkwaterverbruiker in huis is de douche, gevolgd door de wc. Een minuutje korter douchen scheelt al snel 8 liter drinkwater. En door de wc-bespaarknop te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft aan drinkwater.

lees meer

#wijsmetdekleineknop

Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter drinkwater om de wc door te spoelen. Veel wc's hebben een grote en een kleine knop. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft aan drinkwater.

lees meer

#wijsinjetuin

Maak je tuin of balkon helemaal op orde met deze 10 handige én watervriendelijke tuintips. 

lees meer

#jouwdrinkwater

Vitens pompt grondwater op uit 106 verschillende bronnen. Wil jij weten waar jouw drinkwater vandaan komt?

lees meer

Wist je dat? #waterreservoirs

Veelgestelde vragen
Je leest steeds dat er een drinkwatertekort is. Maar drinkwater kan toch nooit 'op' raken?

Op de lange termijn kan drinkwater niet ‘op’ raken. Maar als we niets doen dreigt wel een drinkwatertekort. Sinds 2018 hebben we in Nederland extreem droge periodes meegemaakt. Die raken de drinkwatervoorziening dubbel. Als het droog is wordt er meer water gebruikt en de grondwaterbronnen worden niet genoeg aangevuld.

Wat doet Vitens er zelf aan om het waterverbruik te minderen?

Vitens doet zelf ook veel. Door het schoonspoelen van drinkwaterleidingen efficiënter te doen en lekken zo snel mogelijk op te sporen. Maar we delen ook douchetimers uit onder het personeel en plakken spaarknop stickers op de wc’s in kantoren. Samen met de woningbouwsector werken we eraan dat mensen in de toekomst geen drinkwater meer hoeven te gebruiken voor wc, tuin en wasmachine.

Waarom toch steeds dat korter douchen?

Een minuutje korter douchen scheelt kostbaar gas én drinkwater. Per minuut douche je zo’n 8 liter drinkwater weg. En als veel mensen dat op een warme dag 2x doen, dan is dat miljoenen liters. Tip: zoek een favoriete hit die niet langer dan 5 minuten duurt en douche een liedje lang.

Hoe zit dat met sproeien? Ik wil mijn tuin niet laten verdrogen.

Ieder voorjaar delen we tips over hoe je de tuin watervriendelijk kan maken. Die staan op vitens.nl Als je in de zomer de tuin water wil geven, gebruik dan zo min mogelijk drinkwater. Kies bijvoorbeeld voor regenwater. Als je sproeit; doe het dan voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Dan verdampt er zo min mogelijk water.

Wat heb ik aan een regenton in de zomer?

Verrassend veel! Want in de zomer kan het ’s avonds flink onweren en dan zit je regenton meteen weer vol.

Ik zie dat boeren in de omgeving volop aan het sproeien zijn? Hoe zit dat?

Agrariërs sproeien vrijwel nooit met drinkwater. Ze hebben een eigen grondwaterpomp of gebruiken oppervlaktewater. De waterschappen communiceren met agrariërs over wanneer er wel of niet gesproeid kan worden.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement