3 veelgestelde vragen over drinkwater in de zomer

De afgelopen jaren hebben klanten ons veel vragen gesteld over hun drinkwater. Wil je weten hoe het zit met droogte, warmte en drinkwatertekorten? En waarom de natuur last heeft van ons drinkwatergebruik? We vertellen er graag meer over.

1. Wat is de relatie tussen ons drinkwatergebruik en de droge natuur?

Hoe minder drinkwater wij gebruiken, hoe meer water er overblijft voor de natuur. Vitens maakt drinkwater van grondwater en levert dat aan huishoudens en bedrijven. Bovendien zijn er ook boeren die gebruik maken van grondwater om hun land te besproeien.

Mens en natuur tappen dus uit dezelfde grondwaterbronnen.  Als de mens steeds meer verbruikt en dus meer grondwater oppompt, dan zakt het grondwaterpeil. Valt er niet voldoende regen om dat grondwater weer aan te vullen, zoals nu het geval is, dan krijgt de natuur er last van. Voor boeren kan op sommige plekken een sproeiverbod gaan gelden en het verzoek aan alle Vitens klanten is om extra bewust om te gaan met drinkwater. 

2. Wat doen grote bedrijven en Vitens zelf eigenlijk om drinkwater te besparen

Door aanpassingen in processen en door watervriendelijk bouwen kan vaker een ander soort water worden gebruikt.

De meeste bespaarwinst bij bedrijven en huishoudens is te realiseren door alleen drinkwater te gebruiken als het strikt noodzakelijk is. Dus voor het schoonmaken en bereiden van etenswaren, hygiëne en voor het drinken. Voor overige schoonmaakklussen, de wasmachine, wc spoelen en het water geven van gewassen en tuinen kan ook regenwater of gerecyceld water worden gebruikt.
 
Maar om meerdere soorten water te kunnen gebruiken moeten zowel bij bedrijven als in huizen ingrijpende aanpassingen worden gedaan in leidingsystemen en processen. Vitens overlegt met bedrijven die veel drinkwater gebruiken hoe die te realiseren zijn. En we werken samen met de woningbouwsector om te zorgen dat nieuwe huizen watervriendelijk worden opgeleverd. Dat wil zeggen met een grote regenwateropvang en een aangepast leidingsysteem.

Wat valt er te winnen... als je na 100 jaar drinkwaterwinning het roer omgooit?

 

bekijk de video

Wat valt er te winnen... in Renswoude

bekijk de video

3. Hoe kan het dat er wordt gesproken over een drinkwatertekort? Vitens kan toch gewoon meer drinkwater leveren?

Er is een verschil tussen een incidenteel drinkwatertekort bij extreme warmte en het structurele drinkwatertekort door bevolkingsgroei.

Drinkwatertekort bij extreme warmte: Dit komt omdat bij extreme warmte er ook extreem veel water wordt gebruikt. Voor extra douchen, voor de tuin en voor zwembadjes. Dan gebruiken we met z’n allen in plaats van 120 liter soms wel 150 liter per dag. Omdat Vitens iedere nacht een voorraad vers drinkwater maakt en opslaat in grote tanks kan het op extreem warme dagen voorkomen dat de dagvoorraad op raakt. Dat merk je dan aan de waterdruk. Vandaar dat Vitens vraagt om mee te helpen en wijs met water te zijn als het warm is.

Drinkwatertekort door bevolkingsgroei: Door de snelle bevolkingsgroei en de woningbouwplannen die daar het gevolg van zijn, zien de drinkwaterbedrijven de drinkwatervraag stijgen. Er zijn afspraken met Provincies over de hoeveelheid grondwater die Vitens jaarlijks mag oppompen en we onderzoeken samen met hen wat er wel en niet kan. Met als uitdaging om de balans tussen mens en natuur te waarborgen en te zorgen dat de mens niet meer grondwater gebruikt dan strikt noodzakelijk.

Vitens kijkt daarom ook naar andere bronnen om drinkwater van te maken, zoals oppervlaktewater, en zet in op gebruik van regenwater en gerecycled water waar dat mogelijk is.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement