Spelen met water; zo kan het wijs en leuk

De plek om kinderen thuis bezig te houden en te vermaken is vaak de tuin. En wat speelt er nu lekkerder dan water? Maar hoe zorg je ervoor dat je door het spelen met water geen drinkwater verspilt? Een paar tips:

 • Een paar centimeter is net zo leuk

  Wil je een badje vullen voor kleine kinderen? Bedenk dan dat ze ook heerlijk kunnen spelen in slechts een paar centimeter water. Dat scheelt heel veel liters drinkwater.

 • Houd het water in je opzetzwembad(je) schoon

  Heb je een opzetzwembad(je)? Daar kun je wijs van genieten door het water zo lang mogelijk schoon te houden, liefst de hele zomer lang. Dat kan als je kiest voor een goede zuivering, er alleen met schone voeten instapt en het bad na gebruik afdekt. 

 • Een emmer onder de douche

  We vroegen onze klanten naar hun waterbesparingstips. En wat blijkt? Er zijn heel veel mensen die bij het opwarmen van de douche het water opvangen in een emmer. Met dat water kun je van alles doen. Bijvoorbeeld gebruiken als speelwater in de tuin.

Top 5 waterspelletjes voor in de tuin:

Sponsballen gooien

Sponsballen zijn een geweldig alternatief voor waterballonnen, want je gebruikt geen plastic. Je hoeft ze alleen maar onder te dompelen in een emmer met water - douchewater bijvoorbeeld - en dan kun je er al mee gooien. Wist je dat sponsballen heel makkelijk te maken zijn?

Benodigdheden:

 • Drie sponzen (of schuursponsjes waar je de schuurkant vanaf trekt)
 • Een stukje touw
 • Een schaar

Je knipt de sponzen in drie gelijke repen en stapelt ze 3 bij 3 op elkaar op een stukje touw. Dat touw knoop je om de sponzen heen en trek je aan. Zo vormt er zich automatisch een bal. Leg nog extra knoop en knip de uiteinden van het touw af. Je sponsbal is klaar!

Sponsballen

Klaar? Kogelen maar!

bekijk de video

Flessenvoetbal

Wie weet als eerste de fles van de tegenstander leeg te maken? Voor dit spelletje heb je slechts twee statiegeldflessen met water nodig en een bal. Vul de flessen met water uit de condensdroger of regenton. En speel het spelletje op het gras, dan is dat ook meteen gesproeid!  

Bevroren t-shirt wedstrijd

Wie heeft als eerste een bevroren t-shirt aan? Een heel leuk wedstrijdje waar je ook nog eens van opfrist. Hoe werkt het? Maak een paar t-shirts nat en leg ze opgevouwen in de vriezer. Deel ze als ze bevroren zijn uit aan de kinderen. Geef het startsein en wie het eerste zijn t-shirt aan heeft is de winnaar.

Bevroren t-shirt race

Wie heeft als eerste een bevroren t-shirt aan?

bekijk de video

Knikkers vissen met je tenen

Vul een paar afwasteiltjes of emmers met water - douchewater bijvoorbeeld - en leg er knikkers in. Zet er stoelen of krukjes omheen en geef het startsein. Wie zoveel mogelijk knikkers met zijn tenen kan opvissen in 1 minuut is de winnaar.

Gorgel je favoriete liedje

Neem een slokje kraanwater en gorgel vervolgens jouw favoriete liedje. De anderen moeten raden welk liedje het is. 

Gorgelspel

Gorgel jouw favoriete liedje.

bekijk de video

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement