Wijs met drinkwater in huis

Dagelijks gebruiken we per persoon 120 liter drinkwater. Het meeste drinkwater gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. Met een paar kleine aanpassingen kun je al vele liters drinkwater besparen. Dat is goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door met z'n allen wijs met drinkwater om te gaan, houden we het grondwater op peil en de natuur groen. Doe je mee?

Top 3 drinkwatertips

1. Douche een minuutje korter

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2.200 liter per jaar! Tip: douche een liedje lang. Zet je favoriete nummer op en draai de kraan dicht zodra deze is afgelopen.

Je doucht met 70 liter drinkwater dat kan minder

Bekijk de video

2. Kies voor een waterbesparende douchekop

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Door een waterbesparende douchekop te installeren, bespaar je al snel 7 liter water per douchebeurt. Je bespaart hier niet alleen water, maar ook gas mee. Goed voor de natuur en voor de portemonnee!

3. Gebruik de wc-spaarknop

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine knop van de wc. Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc's, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

20 miljard liter water besparen

Wat kun je nog meer doen?

Er zijn nog een heleboel andere dingen die je kunt doen om je waterverbruik in huis te verminderen. 

 • Draai de kraan niet verder open dan nodig is
  Je kunt waterverspilling bij de kraan in de keuken of wastafel tegengaan door de kraan niet verder open te draaien dan nodig is. Thermostatische mengkranen helpen ook. Die geven snel en gemakkelijk water van de juiste temperatuur en daardoor spoelt er minder drinkwater ongebruikt weg.
 • Gebruik een waterbesparend mondstuk
  Een mondstuk zit helemaal aan het uiteinde van je kraan. Deze kun je er vaak makkelijk zelf afdraaien en vervangen. Door bijvoorbeeld een perlator. Die zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal. Daardoor gaat er minder drinkwater door de kraan zonder dat je dit merkt. De kracht van de straal blijft namelijk wel even sterk.

 • Grote wasjes en volle vaatwassers
  De wasmachine gebruikt zo'n 50 liter drinkwater per wasbeurt. Was dus geen kleine wasjes, maar grote wasjes. Dat bespaar een heleboel drinkwater per keer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de vaatwasser. Zet 'm aan als die vol zit!

 • Gebruik een doorstroombegrenzer
  Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof die je aan het einde van de kraan of tussen de doucheslang en douchekop plaatst. Deze ring zorgt ervoor dat er minder drinkwater door de kraan of douche stroomt zonder dat de kracht van de waterstraal minder wordt.

 • Repareer of vervang lekkende en druppelende kranen
  Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel honderd liter drinkwater per jaar. Een flinke verspilling dus. Je kunt veel drinkwater besparen door oude kranen te repareren (vaak is het kraanleertje versleten) of te vervangen. Moet je de kraan helemaal vervangen? Kies dan meteen voor een waterbesparende kraan.

 • Gebruik het eco-programma van de vaatwasser of wasmachine
  De meeste moderne wasmachines en vaatwassers hebben een eco-stand. Daarmee was je met minder drinkwater en op een lagere temperatuur dan het normale programma.  Zo bespaar je niet alleen op drinkwater, maar ook op energie.

Waterbesparende regendouche: hetzelfde comfort minder water

lees meer

Waterbesparende douchekop: dit levert het op

lees meer

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement