Let op! Er gaan nep e-mails rond.

Daarin wordt u gevraagd om een geldbedrag over te maken. Let goed op de afzender van e-mails. Onze e-mails komen alleen van @vitens.nl of @postnl.vitens.nl. Hoe herken ik nep e-mails?

Duurzaam omgaan met drinkwater in de zomer

Afval scheiden, onze eigen energie winnen en het afbouwen van het gasverbruik. Steeds meer mensen zijn positief bezig met duurzaamheid. Maar als het gaat om misschien wel onze belangrijkste grondstof, zijn we daar nog niet zo actief mee: drinkwater. En dat is best gek. Want als er iets belangrijk is om veilig te stellen voor onszelf en de natuur dan is het wel water. We verbruiken namelijk steeds meer en ons klimaat verandert.

Denk jij wel eens bewust na over je waterverbruik? Je kunt van alles doen om duurzamer met drinkwater om te gaan. Ook in de zomer. Laat je inspireren!

Op vakantie

Lekker op vakantie deze zomer? Ook dan kun je al heel eenvoudig duurzaam met drinkwater omgaan.

lees meer

In de tuin

Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin.

lees meer

Voor kinderen

Op zonnige dagen spelen kinderen natuurlijk het liefst met water in de tuin. Maar hoe doe je dat watervriendelijk & leuk?

lees meer

In huis

Het is niet zo moeilijk om je huis watervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop of kraan, of het opvangen van regenwater.

lees meer

Veelgestelde vragen
Waarom zorgt Vitens niet voor meer capaciteit in de zomer?

Vitens heeft van de provincies vergunningen gekregen voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als Vitens meer grondwater zou gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is om die reden geen duurzame oplossing. Samen met provincies, waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werken we aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarbij we het zoete water beter kunnen vasthouden en benutten. En we vragen onze klanten om verstandig en duurzaam met drinkwater om te gaan.

Lees meer: Drie redenen waarom Vitens niet zomaar voor een grotere voorraad drinkwater kan zorgen

Waarom is water besparen nodig?
De vraag naar drinkwater stijgt. De bevolking groeit en we verbruiken steeds meer drinkwater. Gemiddeld 120 liter per persoon per dag. Vitens wil niet jaarlijks meer grondwater gaan oppompen om aan de groeiende vraag te voldoen. Samen met provincies en waterschappen streven we naar een goede balans en hebben we een focus op duurzaamheid. We vragen daarom aan iedereen om zuinig te zijn op ons water. Bijvoorbeeld door een minuutje of twee korter te douchen, of een regenton in de tuin te zetten om de planten water te geven.
Waarom spoelen we de wc door met zuiver drinkwater? Dat kan toch anders?

Voor het doorspoelen van de wc is niet per se zuiver drinkwater nodig. Bij sommige nieuwbouwwijken wordt er al nagedacht over systemen om de wc door te spoelen met regenwater of douchewater. Dergelijke innovaties kunnen voor de toekomst veel besparing gaan opleveren en juichen we toe. Voor nu is de oproep om vooral de bespaarknop te gebruiken bij een kleine boodschap; dat scheelt gemiddeld 3 liter per keer.

Doet Vitens ook iets om grote bedrijven water te laten besparen. Dat levert toch veel meer op?
80% van al het drinkwater dat Vitens dagelijks levert wordt door huishoudens gebruikt en 20% door bedrijven. Het is daarom belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven alert zijn op overmatig waterverbruik. Bedrijven die veel water gebruiken voor hun productieproces werken vaak al aan programma’s om hun ‘waterfootprint’ kleiner te maken. Zuinig zijn op ons water geldt dus zowel voor consumenten als voor bedrijven.
Is er in de zomer minder water omdat het dan droog is?
Als de temperatuur in Nederland stijgt dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor de kinderen vullen. Er is dan niet minder water, maar we verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Normaal is het gemiddeld 120 liter per persoon per dag, maar in de zomer loopt dat op warme dagen soms op tot 150 liter. In augustus 2020 waren er dagen dat Vitens miljoenen liters extra water moest leveren. Dat merken mensen omdat er dan een kleinere straal uit de kraan komt. Vandaar dat Vitens tijdens extreme warmte de dringende oproep doet extra zuinig te zijn op ons water.
Er is toch genoeg water overal? Hoezo moeten we besparen?

Vitens pompt grondwater op uit de bodem en maakt daar drinkwater van. Maar dat betekent niet dat we ongelimiteerd meer grondwater uit de bodem willen halen omdat er steeds meer vraag naar is. Want dan zakt het grondwaterpeil, zeker als er niet voldoende regen valt om dat grondwater weer aan te vullen. Zoals nu het geval is.

De natuur drinkt uit hetzelfde vaatje onder de grond en heeft last van weinig regen én het lage grondwaterpeil. En voor boeren kan op sommige plekken een sproeiverbod gaan gelden. Je kunt de natuur en de boeren een beetje helpen door verstandig en zuinig met drinkwater om te springen.

Wat levert water besparen mij financieel op?
Drinkwater is goedkoop. Vitens vindt dat dit ook zo moet blijven, omdat het een dagelijkse levensbehoefte is. De keerzijde daarvan is dat het maar weinig oplevert in je portemonnee als je gaat besparen. Reken maar mee:

120 liter water per persoon per dag x 365 dagen = 43.800 liter per jaar X 0,001 cent per liter = Euro 43,80 per persoon per jaar. Stel je bespaart 10% dan is dat Euro 4,38 per persoon. Deze bedragen zijn exclusief Belasting op Leidingwater (BoL) en btw.

Daar staat tegenover dat als we geen water besparen en de vraag naar drinkwater sterk blijft toenemen, de kans toeneemt dat de prijs van drinkwater gaat stijgen. Korter douchen levert wel op een andere manier voordeel op voor je portemonnee, omdat je dan ook minder energie verbruikt.
Je ziet monteurs van Vitens soms grote hoeveelheden water op straat laten stromen. Is dat dan geen waterverspilling?
Vitens heeft ongeveer 50.000 km aan waterleidingen in de bodem liggen. Dit drinkwaterleidingnet onderhouden we goed. Soms is het nodig de leidingen schoon te spoelen met ons eigen drinkwater. Onze monteurs noemen dat spuien. Dat ziet er misschien uit als waterverspilling, maar dat is het zeker niet. Het is een noodzakelijke maatregel om 100% betrouwbaar en zuiver drinkwater te blijven garanderen.
Waarom promoten jullie wel het drinken van kraanwater?
We staan er eigenlijk nooit bij stil, maar je gebruikt gemiddeld per dag gemiddeld maar liefst 120 liter drinkwater. Slechts een paar liter drinken we op, de rest verdwijnt in het afvoerputje. Dus je kunt met een gerust hart zoveel drinken als je wilt. Bij besparen gaat het vooral om de grote hoeveelheden water die het gemiddeld kost om te douchen (70 liter), sproeien (100 liter voor 15 minuten) en de wc door te trekken (8 liter per keer). Als we ons daar bewust van zijn en overmatig waterverbruik voorkomen, dan maakt dat een groot verschil.
Kan drinkwater opraken?

Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult daar iedere dag grote waterreservoirs mee. Deze dagvoorraad is voldoende voor normaal dagelijks gebruik. Maar deze dagvoorraad is niet berekend op extreme pieken die voorkomen als iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan raken de reservoirs leeg en kan het zijn dat er minder water uit de kraan komt. De dagelijkse voorraad water kan in de zomer dus opraken.

Wat doet Vitens eigenlijk zelf om water te besparen?

Op onze eigen kantoren en in het drinkwaterproductieproces zijn we alert op iedere liter drinkwater die we kunnen besparen. Daarnaast investeert Vitens veel in innovatieve technieken waardoor het proces van oppompen, zuiveren en distribueren van water zo zuinig en efficiënt mogelijk verloopt. Het opsporen van lekken in de eigen leidingen hoort daar ook bij. En bovendien letten we op energie en het hergebruik van reststoffen.

Lees meer: Het drinkwaterverbruik neemt toe, wat doet Vitens?

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement