Duurzaam omgaan met drinkwater in huis

Dagelijks gebruiken we per persoon 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. En daar kun je met een paar kleine aanpassingen al vele liters water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door duurzaam met drinkwater om te gaan, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

10 manieren om in huis duurzamer met drinkwater om te gaan

1. Douche een minuutje korter

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2.200 liter per jaar!

Je doucht met 70 liter drinkwater dat kan minder

Bekijk de video

2. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

3. Draai de kraan niet verder open dan nodig is

Je kunt waterverspilling bij de kraan in de keuken of wastafel tegengaan door de kraan niet verder open te draaien dan nodig is. Thermostatische mengkranen helpen ook. Die geven snel en gemakkelijk water van de juiste temperatuur en daardoor spoelt er minder water ongebruikt weg.

4. Gebruik een waterbesparend mondstuk

Een mondstuk zit helemaal aan het uiteinde van je kraan. Deze kun je er vaak makkelijk zelf afdraaien en vervangen. Door bijvoorbeeld een perlator. Die zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal. Daardoor gaat er minder water door de kraan zonder dat je dit merkt. De kracht van de straal blijft namelijk wel even sterk.

5. Grote wasjes en volle vaatwassers

De wasmachine gebruikt zo'n 50 liter per wasbeurt. Was dus geen kleine wasjes, maar grote wasjes. Dat bespaar een heleboel drinkwater per keer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de vaatwasser. Zet 'm aan als die vol zit!

6. Gebruik een doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof die je aan het einde van de kraan of tussen de doucheslang en douchekop plaatst. Deze ring zorgt ervoor dat er minder water door de kraan of douche stroomt zonder dat de kracht van de waterstraal minder wordt.

7. Repareer of vervang lekkende en druppelende kranen

Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel honderd liter water per jaar. Een flinke verspilling dus. Je kunt veel water besparen door oude kranen te repareren (vaak is het kraanleertje versleten) of te vervangen. Moet je de kraan helemaal vervangen? Kies dan meteen voor een waterbesparende kraan.

8. Kies voor een waterbesparende douchekop

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Door een waterbesparende douchekop te installeren, bespaar je al snel 7 liter water per douchebeurt.

9. Gebruik de kleine knop of spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine knop van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc's, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

10. Gebruik het eco-programma van de vaatwasser of wasmachine

De meeste moderne wasmachines en vaatwassers hebben een eco-stand. Daarmee was je met minder water en een lagere temperatuur dan het normale programma  Zo bespaar je niet alleen op water maar ook op energie.

Lees ook:

Waterbesparende regendouche: hetzelfde comfort minder water

lees meer

Waterbesparende douchekop: dit levert het op

lees meer

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement