- 3 weken geleden bijgewerkt.
Royal Smilde Foods denkt graag in kansen
Meten is weten. Vanuit dat principe heeft Royal Smilde Foods (locatie Oosterwolde) - op aangeven van de accountmanager van Vitens – door Logisticon een waterscan laten uitvoeren. ‘Binnen ons bedrijf gebruiken we water voor allerlei toepassingen. Het is niet alleen een ingrediënt van onze salades en sauzen, we gebruiken water ook om te koken, te koelen en te reinigen. Als je wilt besparen, is inzicht in je waterbalans heel belangrijk’, benadrukt Ruud Tamsma, corporate QESH-manager bij Royal Smilde Foods.
De waterscan bracht verschillende besparingsmogelijkheden aan het licht. Op basis van die uitkomsten heeft Royal Smilde Foods allereerst de zogeheten kookschroef vervangen. Maakte het oude model nog gebruik van water om aardappels te garen, de nieuwe versie genereert stoom. ‘Dat scheelt zowel water als elektriciteit’, vertelt Ruud.
Het feit dat water- en energiebesparing leeft op de werkvloer, maakt Ruud trots. ‘Onze operators zijn intrinsiek gemotiveerd om duurzamer te werken en dat is het belangrijkste. Want de mensen die aan de knoppen draaien, bepalen uiteindelijk het succes.’
Sproeibollen
Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in het opslaglokaal van sauzen. De saustanks worden tegenwoordig schoongemaakt met sproeibollen in plaats van reinigingsschotels. ‘De bollen zijn veel efficiënter dan de schotels. Ze verbruiken minder water en energie en het reinigingsproces verloopt veel sneller. Dat is drie keer winst.’Enorme waterbesparing
Dankzij deze twee maatregelen heeft Royal Smilde een enorme waterbesparing kunnen realiseren. ‘In 2022 verbruikten we nog 100.000 kuub water per jaar, inmiddels staat de teller op 80.000 kuub. Oftewel een reductie van 20 procent.’Het feit dat water- en energiebesparing leeft op de werkvloer, maakt Ruud trots. ‘Onze operators zijn intrinsiek gemotiveerd om duurzamer te werken en dat is het belangrijkste. Want de mensen die aan de knoppen draaien, bepalen uiteindelijk het succes.’
Ambitie
Royal Smilde Foods gaat zijn ervaringen met energie- en waterbesparing in Oosterwolde uitrollen naar de andere zes productielocaties in Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf de ambitie om nog meer water te besparen. ‘Op het gebied van de schoonmaak, het wassen van aardappels en hergebruik van water’, somt de QESH-manager op. Ruud zou in de toekomst graag vaker de deskundigheid van Vitens willen inroepen. ‘Het waterbedrijf beschikt over veel expertise op het gebied van waterbesparing. Vitens heeft aangegeven die kennis graag te willen delen, daar maken we graag gebruik van.’Kansen
Hij raadt collega’s in de voedingsmiddelenindustrie aan om vooral te denken in kansen als het om waterbesparing gaat. ‘Roepen dat iets niet kan of mag vanuit HACCP of de NVWA is te gemakkelijk. Water is te urgent om je daarachter te verschuilen’, vindt de QESH-manager. ‘Denk vooral in mogelijkheden en alternatieven.’
Lees ook de succesverhalen van aardappelverwerker Schaap Holland, kaasmaker FrieslandCampina en vleesverwerker ESA.
Cookie instellingen
Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.
