Wateraansluiting aanvragen

Het Centraal Meldpunt Aansluitingen verwerkt alle aanvragen voor alle aansluitingen (ook voor elektra, gas en telecom).
  • Soorten aanvragen
  • Procedure
  • Tijdelijke wateraansluiting en openbaar watertappunt
  • Richtlijnen en voorwaarden
Als u gaat bouwen heeft u waarschijnlijk ook een drinkwateraansluiting nodig. Dit moet u zelf (laten) aanvragen via Mijnaansluiting.nl. Maar ook als de aansluiting gewijzigd of verwijderd moet worden is een aanvraag nodig. Wij geven hier meer uitleg over deze aanvragen.

Uitroepteken
Soorten aanvragen

Bouwaansluiting: Nodig bij de bouw van een woning. Deze kan later omgezet worden naar een aansluiting voor definitief gebruik. Geef dan bij de aanvraag meteen de gegevens van de definitieve aansluiting door.

Tijdelijke aansluiting: Wordt de bouwaansluiting niet omgezet naar een definitieve aansluiting, dan moet u een tijdelijke aansluiting aanvragen. Een tijdelijke aansluiting kost meer.

Wijziging: Als u een grotere of kleinere watermeter nodig heeft of als u de aansluiting wilt verplaatsen. Let op: Ook uw binneninstallatie moet dan worden aangepast. Dit doen wij niet. Neem hiervoor contact op met uw installateur.

Verwijderen: Als u gaat slopen. Als het kan halen wij de wateraansluiting tegelijk met de andere aansluitingen (elektra, gas etc.) weg. Zo hoeft er maar één keer gegraven te worden. Alleen de watermeter verwijderen, als u tijdelijk geen water nodig heeft, doen wij niet. Laat u de aansluiting verwijderen en heeft u later toch weer een aansluiting nodig, dan betaalt u de kosten voor een nieuwe aansluiting.

Uitroepteken
Procedure

Om een aanvraag in te dienen gaat u naar mijnaansluiting.nl. Hier moet u de volgende stappen doorlopen:

1. Maak een profiel aan. U ontvangt een activeringsmail.

2. Log in. U kunt dan pas een aanvraag in gaan dienen.

3. Start de nieuwe aanvraag. Let op: Het is nodig een plattegrond mee te sturen van de locatie van de werkzaamheden.

4. Bekijk prijsindicatie. Deze is niet altijd meteen beschikbaar.

5. Verzend aanvraag.

Naar uitgebreide uitleg

Uitroepteken
Tijdelijke wateraansluiting en openbaar watertappunt

Tijdelijk water nodig?
Heeft u tijdelijk water nodig en geen beschikking over een vaste wateraansluiting? Dan kunt u bij Vitens een standpijp huren. Een standpijp is een opzetstuk dat Vitens op een ondergrondse brandkraan aansluit.
Dit kost € 361,00 per week (excl. 6% btw en kosten voor waterverbruik). Meer informatie over tijdelijk water.

Permanent openbaar tappunt aanvragen?
Voor het plaatsen van openbare tappunten werkt Vitens samen met Join the Pipe. De aanvraag doet u via Mijnaansluiting.nl. Een openbaar tappunt kost € 3.250 (excl. btw en afleverkosten) Let op: Een openbaar tappunt moet ook onderhouden worden. Dit doen wij niet. U moet hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Dit kost minimaal € 290 per jaar (excl. btw). Voor de kosten van het waterverbruik ontvangt u maandelijks of per kwartaal een voorschotnota van ons. 

Meer informatie over watertappunten

Uitroepteken
Richtlijnen en voorwaarden

Specifieke informatie over de aansluitvoorwaarden kunt u vinden in onze Aansluitvoorwaarden Drinkwater (PDF document, 523 kb).

Daarnaast zijn er richtlijnen voor de afmeting en indeling van de meterkast of watermeteropstelling waar u zich aan moet houden.

Naar de richtlijnen

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement