Bruin water

Het ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Bruin water

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar soms kunt u last hebben van bruin water. Dit komt vooral voor bij storingen of werkzaamheden. De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het water. Dit ziet er niet fris uit maar is wel veilig om te drinken. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor ouderen en baby's.

  • Niet fris, wel veilig
  • Komt door ijzer en mangaan
  • Stoffen zitten van nature in het water

Wat kunt u doen?

Bekijk het overzicht van storingen en werkzaamheden. Hier geven wij ook aan binnen welke tijd wij dit ongeveer hebben opgelost. Tot die tijd kunt u de kraan het beste dichthouden. Daarna draait u de kraan open die het dichtst bij uw watermeter in de buurt zit. Laat het water 10 minuten flink doorstromen totdat de bruine kleur verdwenen is. Zo laat u schoon water uw woning binnen komen. Blijft het water bruin? Herhaal deze handeling na een uur nog een keer.

Verdwijnt het bruine water niet?
Neem dan contact op met onze afdeling Storingen via 0800 0359 (gratis).

Wat is bruin water?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van. Maar bij een storing of werkzaamheden kunnen deze deeltjes losraken en kleurt het water hierdoor bruin. De waterdruk is dan vaak ook lager. U merkt dit bij het opendraaien van de kraan.

Hoe komt het?

Wij maken ons leidingnet regelmatig schoon en/of voeren werkzaamheden uit. Hierdoor verandert de snelheid of de richting waarop het water in de leiding stroomt. Dit zorgt er voor dat het afgezette ijzer en mangaan loskomt.

Bruin water kan ook ontstaan als er onverwacht veel water wordt gebruikt. De stroomsnelheid verandert dan. Dit gebeurt als:

  • De brandweer ergens in uw buurt een brand moet blussen.
  • Veel mensen in uw wijk 's avonds allemaal tegelijkertijd de tuin sproeien.
  • Er een storing aan een van onze leidingen bij u in de buurt is.

Vlekken in wasgoed

Bruin water kan vlekken in uw wasgoed veroorzaken. Als dit gebeurt, was dan opnieuw met een biologisch voorwasmiddel (bijv. Biotex). Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was dan direct nog een keer.