Het kookadvies voor de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland is opgeheven. Het water uit de kraan hoeft voor consumptie niet meer gekookt te worden. Wij werken niet samen met partijen die waterzuiveringsinstallaties verkopen.

Kijk hier voor meer specifieke informatie.

Condens in de meterkast

Herkennen en voorkomen van condens

In een meterkast is het vaak nat. Door het verschil in temperatuur buiten en binnen ontstaat condens. Dit wordt soms verward met een lekkage. Daarom leggen we hier uit hoe je het verschil herkent hoe je condens in de meterkast voorkomt. 

Hoe ontstaat condens?

In de waterleiding zit koud water. De temperatuur daarbuiten is vaak hoger. Waterdamp uit die warme lucht slaat neer en vormt waterdruppeltjes (condens) op de leidingen of watermeter. In uiterste gevallen kan er schimmel in de meterkast ontstaan, of doorslaand vocht dat zelfs door de muren heen gaat.

Condens of lekkage?

De druppels of de waterleiding of watermeter kunnen ook wijzen op een lekkage. Wil je eenvoudig checken of jouw waterleiding of watermeter lekt? Neem hem dan af met een droge doek. Duurt het langer dan vijf minuten voordat je weer druppels ziet? Dan is er sprake van condensvorming. Is de waterleiding of watermeter binnen een minuut weer nat? Dan heb je waarschijnlijk een lekkage. Neem dan contact op met ons gratis storingsnummer.

 


Hoe voorkom ik condens in de meterkast?

  • Tip 1: Verpak de binnenleiding
  • Tip 2: Zorg voor goede ventilatie
  • Tip 3: Dicht kieren en gaten af
  • Tip 4: Plaats een vochtvanger
  • Tip 5: Zet de verwarming niet te hoog
Er zijn verschillende manieren om condens in de meterkast te voorkomen. Hiernaast vind je een aantal handige tips.

vinkje in cirkel
Tip 1: Verpak de binnenleiding

Verpak de (vaak koperen) binnenleiding met flexibele leidingisolatie. Te koop bij de bouwmarkt. Zo houdt de leiding zijn eigen temperatuur vast en voorkom je een temperatuurverschil van buitenaf.

 

vinkje in cirkel
Tip 2: Zorg voor goede ventilatie

Monteer een ventilatierooster. Goed ventileren is belangrijk om vocht in uw meterkast te voorkomen.

vinkje in cirkel
Tip 3: Dicht kieren en gaten af

Zorg ervoor dat je kieren en gaten die naar de kruipruimte lopen goed dicht. Zo kan kou en tocht niet doorslaan in de meterkast.

vinkje in cirkel
Tip 4: Plaats een vochtvanger

De naam zegt het al. Een vochtvanger neemt vocht op. Zo breng je de luchtvochtigheid in de meterkast terug naar een goed niveau.

 

vinkje in cirkel
Tip 5: Zet de verwarming niet te hoog

Zit er een verwarming in de buurt van de meterkast? Zet deze dan niet te hoog. Een hoge temperatuur verhoogt de kans op condens.

Uitroepteken
Wees extra alert tijdens winter en kou

Naast condens kunnen de watermeter en -leiding ook bevriezen. Dit kan leiden tot hoge reparatiekosten. Kijk op www.vitens.nl/wintertips hoe je dit voorkomt.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement