Warme dagen? Water besparen nog belangrijker

Op warme dagen gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Duurt dat dagen achter elkaar, dan kan het zo zijn dat onze dagelijkse voorraad heel hard gaat en er minder water uit de kraan komt. Vandaar onze oproep: probeer op warme dagen extra zuinig te zijn met water.

Water besparen: de quick wins bij warm weer

Normaal verbruikt de gemiddelde Nederlander 120 liter drinkwater per dag. In de zomer loopt dat op warme dagen soms op tot 150 liter. Slechts een paar liter daarvan gebruiken we om op te drinken. En dat moet je zeker blijven doen, want kraanwater is en blijft de allerbeste dorstlesser. Het drinkwatergebruik kan op andere vlakken wel wat minder. Met de onderstaande tips kun je heel makkelijk waterbesparen.

1. Douche een minuutje korter

We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en verbruiken we 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter! Elke minuut minder scheelt bijna 2.200 liter per jaar.

2. Sproei slim

Als je midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend (voor 7 uur) of ’s avonds (na 22uur), zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is trouwens helemaal niet zo verkeerd voor veel planten. Zo stimuleer je namelijk wortelgroei.

3. Vermijd het waterspitsuur

Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur is het op warme dagen waterspitsuur. Omdat er dan veel water tegelijk wordt gevraagd, kan de waterdruk wegvallen. Douche daarom kort en stel minder belangrijke zaken uit, zoals autowassen, sproeien en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser.

4. Laat het water niet weglopen

Vul je een badje in de tuin (of de badkuip) met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. Dat geldt ook voor water uit de condensdroger.

5. Gebruik ook in de zomer een regenton

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen? In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel hevige regenbuien vallen, die je regenton weer kunnen aanvullen. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een regenton aan.

6. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee bespaar je de helft.

7. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen.

8. Vervang lekkende en druppelende kranen

Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

9. Gebruik een waterbesparende douchekop

Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% water en energie.

10. Kies voor de wasstraat

Blij met een stralende auto? Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden.

Waarom is extra water besparen nodig op warme dagen?

Als drinkwaterbedrijf leveren we op warme dagen ongeveer 140% van de normale hoeveelheid. Logisch ook. We nemen allemaal wat vaker een verfrissende douche, we sproeien extra in de tuin en laten kinderen lekker spelen in een badje gevuld met kraanwater. En omdat we dat allemaal ook vaak tegelijk doen op bepaalde piekmomenten (tussen 7 en 9 uur en tussen 18 en 22 uur), kan dat leiden tot een lagere waterdruk.

Hoeveel? Zoveel?!

Je staat er niet bij stil als je de kraan opendraait, maar op een dag gaan er ongemerkt aardig wat liters drinkwater doorheen. Maar om hoeveel liter gaat het eigenlijk? Heb jij enig idee? Doe de check en kom erachter.

Ik ben benieuwd

Veelgestelde vragen
Waardoor neemt de vraag naar water toe?

Het gaat economisch goed in Nederland. Daardoor zien we dat bedrijven meer water verbruiken, bijvoorbeeld om producten te maken, of omdat we zelf vaker naar spa’s gaan. Ook komen er elke dag 136 Nederlanders bij (bron: CBS) die weer elke dag 120 liter gebruiken. Daarnaast neemt het waterverbruik toe bij langdurige droogte en warmte, zoals afgelopen zomer. Toen werd er op een dag wel 140% verbruikt van wat er normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld om tuinen te sproeien of om een keer extra te douchen. Alles bij elkaar kan dat betekenen dat we in 2050 30% meer water verbruiken dan nu. Dat is 100 miljard liter meer. Dat is niet houdbaar voor de toekomst.

Waarom zouden we niet gewoon meer water moeten gebruiken?

Dat zou betekenen dat we enorm moeten investeren in de infrastructuur, en dat er meer ruimte moet komen voor drinkwaterwinning. Maar Nederland is een druk en bedrijvig land, er is ook ruimte voor andere zaken nodig zoals landbouw, wonen of natuur. Het is daarnaast vrij eenvoudig om water te besparen, dus vanuit duurzaamheidsoogpunt is dat de beste oplossing. Dat we allemaal gewoon wat minder water verbruiken. En dat kan ook.

Maar Nederland is het waterrijkste land ter wereld, er valt elke dag regen, gaat dit wel ergens over?

Dat klopt, Nederland is het waterrijkste land ter wereld, maar dat betekent niet dat we dat water allemaal maar moeten gebruiken. Om het tot drinkwater te zuiveren heb je bijvoorbeeld veel energie nodig. Nu gebruiken wij 100% groene energie, maar meer zuiveren en die energie gebruiken helpt niet bij de energietransitie. Dus minder water verbruiken is een eenvoudige manier om duurzaam te doen.

Moeten we ons zorgen maken dat we in net zo’n situatie terecht komen als in Kaapstad?

Nee, Kaapstad is voor haar drinkwatervoorziening afhankelijk van een waterreservoir wat letterlijk verdampte waardoor er echt geen water meer was. Vitens maakt drinkwater van grondwater, dat verdampt niet zomaar. Die bron vult zichzelf continue aan, het gaat om regen dat vaak jaren, soms eeuwen geleden gevallen is. Het gaat erom dat het drinkwaterverbruik toeneemt, en dat dat niet houdbaar is op lange termijn.

Waarom maken we geen gebruik van een grijs net, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet?

De investering van een zogeheten grijs net weegt niet op tegen het gebruik van ons bestaande net. Om aan te geven; de vervangingswaarde van het net van Vitens bedraagt tussen de 4 en 8 miljard. Als we nog een net aan moeten leggen, en daarbij behorende zuiveringen bouwen, gaat het om een even grote, zo niet grotere, investering. Daarbij zijn er in het verleden pilots geweest die niet succesvol zijn afgelopen, waarbij grijs water in het consumptiewater terecht kwam doordat leidingen kruisten. Om geen enkel risico te nemen met de volksgezondheid, is kraanwater nog altijd de duurzaamste keuze. Ook is het niet verstandig om gelijk heel weinig water te gaan gebruiken, dan krijg je namelijk stilstand in het leidingnet en zouden we chloor toe moeten voegen om de kwaliteit te blijven garanderen, en dat wil niemand. Lees hier meer over de aanleg van een grijs net.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement