Educatie

Ontdek de wereld van kraanwater op school

Vitens kent drinkwater als geen ander. We vinden het belangrijk die kennis over te dragen aan de jeugd. Zo leren kinderen hoe bijzonder ons kraanwater eigenlijk is, waar het vandaan komt, en waarom ze er slim mee om moeten gaan. Ben je docent en wil je jouw leerlingen van alles leren over kraanwater? Maak dan gebruik van ons onderstaand educatieaanbod!

Les je dorst

Vers en veilig kraanwater. Het lijkt vanzelfsprekend, maar er gaat veel aan vooraf om water uit de kraan te laten komen. Op het gratis digitale educatie platform Les je dorst kunnen leerlingen van groep 1 tot en met 8 op interactieve wijze aan de slag met thema's van waar komt water vandaan tot de toekomst van kraanwater.

Les je dorst proefje

Op pad met Arie Aardworm

Arie Aardworm neemt je mee in een leuk en leerzaam avontuur door onze waterwingebieden. Pak je smartphone erbij en start de route!  De app en de bijhorende routes zijn gratis en kan je starten op elke gewenst moment. Tijdens de wandeling kom je van alles te weten over kraanwater: hoe dat gemaakt wordt, waarom we er zuinig op moeten zijn en ook waarom de natuur zo belangrijk is voor het drinkwater.

Arie Aardworm

Doe mee aan Nationale Kraanwaterdag

Elk jaar vieren wij in september in heel Nederland Nationale Kraanwaterdag. Wij nodigen alle basisscholen en bso's uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater en er samen een feestje van te maken. Bekijk hier de aftermovie van 2023. Wil je volgend jaar ook meedoen aan Nationale Kraanwaterdag? Meld je dan nu aan!

Activiteit Kraanwaterdag

Gastles van een Vitens-medewerker

Bij Vitens weten we veel over drinkwater. We kunnen je alles vertellen over het winnen, zuiveren en leveren en waarom we er zuinig op moeten zijn en waarom de natuur zo belangrijk is. En dat doen we graag! Hoe? Door een gastles te geven op jouw basisschool. We komen niet alleen iets vertellen; we gaan ook leuke dingen doen!

Gastles

Op expeditie door Vechterweerd

IVN Zwolle organiseert in samenwerking met Vitens veldlessen voor basisschoolgroepen 7 en 8 uit de gemeenten Zwolle en Dalfsen. De natuurbeleving staat centraal en al doende leren de kinderen op een interactieve manier alles over natuur en waterwinning. Ga samen met een IVN-gids op expeditie, gewapend met verrekijkers, loepen, schepnetten en al je zintuigen.

Expeditie Vechterweerd

Drinkwater in andere werelddelen

Voor kinderen in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Maar is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Met het lesmateriaal van Water for Life nemen jullie een kijkje bij kinderen in andere delen van de wereld. Het lesmateriaal bestaat uit een gastles, een verdiepende, creatieve les met een groepsleerkracht en een inzamelingsactie.

Les over Water for Life