Contact

Wilt u een vraag stellen, een klacht indienen of een opmerking maken? U kunt op meerdere manieren contact met ons opnemen.
Heeft u al gekeken bij de Veelgestelde vragen. De meest veelgestelde vragen staan hieronder.

Veelgestelde vragen

Waar zit mijn watermeter en welke cijfers moet ik doorgeven?

De watermeter zit meestal daar waar de waterleiding uw huis binnenkomt. We noemen dit de hoofdaansluiting. Dit is vaak in de meterkast waar ook de elektriciteit- en gasmeter zich bevinden.

Afhankelijk van uw woning, kunt u de watermeter ook op een van de volgende plekken vinden:

 • In een put achter de voordeur.
 • Onder een kruipluik.
 • In een kelder.
 • In een meterput in de tuin.
 • In de toiletruimte/ badkamer.
 • In de centrale ruimte. Dit is vaak het geval wanneer u in een flat woont

U hoeft alleen de zwarte cijfers door te geven.

Kijk voor de verschillende type watermeters van Vitens op: Typen watermeters.

Woont u in Arnhem, Duiven of Utrecht?

Dan heeft u mogelijk ook een (warm-)tapwatermeter. In dit geval geeft u zowel de meterstand van het (koude)water als van uw tapwatermeter aan Vitens door.

Hoeveel water verbruiken we per dag?

Het waterverbruik is de afgelopen jaren flink verminderd. Zo verbruikten we in 1969 nog gemiddeld 190 liter per persoon per dag. In 2013 is het gemiddelde afgenomen naar 119 liter per persoon per dag.

De afname van het waterverbruik komt voornamelijk doordat huishoudelijke apparaten als de vaatwasser en de wasmachine op technisch vlak flink verbeterd zijn. Ze zijn zuiniger geworden en verbruiken minder water.

Het meeste water verbruiken we tegenwoordig aan onze dagelijkse douchebeurt. Gemiddeld verbruiken we 51,17 liter water tijden het douchen. Ook aan ons toiletbezoek verbruiken we per dag veel water, gemiddeld 33,32 liter. Als we het toilet doortrekken spoelen we per keer zo’n 5,7 liter water weg.

Hoeveel water verbuiken wij

Hoeveel water verbuiken wij

Hoeveel water verbuiken wij

Opmerkelijke details

 • In de grote steden wordt vaker gedoucht dan in de rest van het land.
 • We staan gemiddeld 8,1 minuten onder de douche.
 • De helft van de huishoudens heeft een waterbesparende douchekop. Dit kan tot 1,8 liter water per minuut schelen.
 • De comfortdouche verbruikt gemiddeld twee keer zoveel water als een andere douche en is met name populair bij jong volwassenen (18-24 jaar).
 • Buitenshuis (sport, werk, school) douchen we gemiddeld 3 minuten korter dan thuis.
 • Het gebruik van de wastafel is in tien jaar hetzelfde gebleven.
 • Het badgebruik is sinds de jaren ’90 fors afgenomen, we douchen daardoor wel meer.
 • 1 op de 5 mannen scheert zich onder de douche.
 • Minder dan de helft van de mensen wast altijd de handen na toiletbezoek.
 • De wasmachines zijn zuiniger geworden. In 2001 gebruikte een machine 80,3 liter per wasbeurt, in 2010 55,6 liter per wasbeurt.
 • Bij een handafwas inclusief voorspoelen wordt 9,1 liter water verbruikt. Bij een moderne vaatwasser ongeveer 15,8 liter.
Hoe geef ik mijn verhuizing door?

Een aan- en afmelding voor waterlevering regelt u snel via de pagina verhuizen. Hier regelt u ook uw aanmelding als nieuwe klant.

Wat is de gemiddelde hardheid?

In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8 °DH. DH betekent Duitse Hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11 ° DH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid.

De gebruikelijke hardheidsschaal

 • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
 • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
 • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
 • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
 • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

Waterhardheid in uw regio

Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

Hoe kan ik een naam wijzigen?

Een naam wijzigen kan alleen bij een overlijden. Als dit van toepassing is, neemt u dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0900 0650.

Wilt u een naam wijzigen vanwege een huwelijk, scheiding of verhuizing? Dan kunt u dit doen door uw adres opnieuw aan te melden met de nieuwe naam.

Bruin water. Wat is het en wat kan ik er aan doen?

Soms kunt u last hebben van bruin water. Het ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid. U kunt het gewoon drinken. Het wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor ouderen en pasgeborenen.

Hoe komt het dat er bruin water uit uw kraan komt? Meer informatie over bruin water vindt u hier: Bruin water.

Wanneer wordt de watermeter vervangen?

Als de watermeter in uw woning vervangen moet worden, ontvangt u daarover een brief. Hierin staan de datum en het tijdstip waarop onze monteur de meter komt verwisselen.

Bent u verhinderd, dan kunt u dit melden en een nieuwe afspraak maken. In de brief staat een code waarmee u de afspraak kunt wijzigen via wijzigen afspraak meterwisseling.

Snelheidsmeters en volumemeter

Vitens kent twee soorten watermeters: de snelheidsmeter en de volumemeter. Tussen 2006 tot 2016 worden alle 1,8 miljoen snelheidsmeters vervangen voor volumemeters. De volumemeters gaan langer mee dan de snelheidsmeters.

Lage waterdruk. Wat veroorzaakt dit en wat kan ik er aan doen?
Hoe herken ik lage druk?
U merkt dat de druk laag is doordat het water met minder kracht uit de kranen komt. Het duurt dan langer voor een emmer of teil vol is. Onder de douche en bij het gebruik van een sproeier merkt u dat het water er minder krachtig uit komt.

Wat is de oorzaak?

Vaak is een zeefje op de kraan de boosdoener bij onvoldoende waterdruk. U kunt dit verhelpen door de kop van de kraan los te schroeven, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Een andere oorzaak van onvoldoende waterdruk kan zijn dat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Ook mooi weer kan een oorzaak van lage druk zijn: Op een warme zomerdag gebruiken we meer kraanwater dan op een gemiddelde winterdag. We sproeien de tuin, drinken meer kraanwater, vullen het opblaasbadje in de tuin en stappen wat vaker onder de douche.
Extreem hoge vraag om water overtreft soms de maximale productiecapaciteit van de drinkwaterproductiebedrijven. Hierdoor kunnen onze waterreservoirs niet snel genoeg bijgevuld worden. Onze drinkwaterproductiebedrijven draaien op vol vermogen en het water dat opgepompt wordt, verspreiden we zo goed mogelijk zodat niemand zonder water komt te zitten!

De druk blijft laag. Wat nu?

Blijft de waterdruk te laag, neem dan u contact met ons op via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).
Er komt geen water uit mijn kraan!

Dit kan verschillende oorzaken hebben: een storing, lekkage of werkzaamheden aan het leidingnet bij u in de buurt, bijvoorbeeld. Op waterstoring.nl ziet u of hiervan sprake is bij dit in uw buurt. Controleer voor de zekerheid ook of de hoofdkraan open staat.

Kunt u de oorzaak van de storing niet vinden, neem dan contact met ons op via ons gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).

Ik kan mijn factuur niet in één keer betalen. Kan ik een betalingsregeling treffen?

Neem hiervoor contact op met onze afdeling Klantenservice.
Wij bekijken dan graag of dit voor u mogelijk is. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0900 0650.

Ik probeer de klantenservice vanuit het buitenland te bellen, maar dit lukt niet. wat nu?

Vanuit het buitenland kunt u niet naar Nederlandse servicenummers bellen. Vanuit de meeste landen lukt het wel om een servicenummer te bellen als de Nederlandse landcode ervoor wordt geplaatst: +31 900 0650.

Werkt dit niet?
Dan kunt u bellen naar telefoonnummer +31 88 884 5060.

U kunt ook veel zaken online regelen.

Bellen

Label for icon

Waterstoringen

0800 0359 (gratis)

Label for icon

Meterstand doorgeven

0800 9198 (gratis)

Label for icon

Overige vragen

0900 0650

Werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur
(Voor dit informatienummer betaalt u enkel uw gebruikelijke belkosten)

Contact

Label for icon
Label for icon

Contactformulier

Label for icon

Postbus

Vitens N.V.
Afdeling Klantenservice
Postbus 1205
8001 BE  Zwolle

Onze locaties

Routebeschrijvingen en adresgegevens van onze kantoren. Klik op de kaart om alle locaties te zien.

Mapmarker
Kantoorpanden

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u in ons privacy statement.