Het kookadvies voor de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland is opgeheven. Het water uit de kraan hoeft voor consumptie niet meer gekookt te worden. Wij werken niet samen met partijen die waterzuiveringsinstallaties verkopen.

Kijk hier voor meer specifieke informatie.

Ontdek de wereld van kraanwater op school

Vitens kent drinkwater als geen ander. We vinden het belangrijk die kennis over te dragen aan de jeugd. Zo leren kinderen hoe bijzonder ons kraanwater eigenlijk is maar ook waarom ze er slim mee om moeten gaan. Ben je docent en wil je jouw leerlingen van alles leren over kraanwater? Maak dan gebruik van ons educatieaanbod!

 

Les je dorst

Les je dorst

Vers en veilig kraanwater. Het lijkt vanzelfsprekend maar er gaat veel aan vooraf om water uit de kraan te laten komen. Op het gratis digitale educatie platform 'Les je dorst' kunnen leerlingen van groep 1 tot en met 8 op interactieve wijze aan de slag met thema's als slimmer omgaan met kraanwater en de toekomst van kraanwater.

Ontdek les je dorst

Water for life

Water for life

In Nederland is het heel vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt en dat er überhaupt een wateraansluiting is. Maar dat is niet overal ter wereld zo. Daarom heeft Water for Life een missie: mensen in arme wijken wereldwijd toegang geven tot water en een toilet. Het lesmateriaal van Water for Life maakt leerlingen bewust van het feit dat iets wat voor de één heel gewoon is, voor de ander een wereld van verschil maakt.

Water for Life

Spreekbeurt of werkstuk

Ben je kraanwaterfan? Dan vind je het vast een goed idee om een werkstuk te maken over kraanwater, of het als onderwerp te kiezen voor je spreekbeurt. Wij helpen je graag een handje.

Handige informatie en tips

Gastlessen

Bij Vitens weten we veel over kraanwater. We kunnen je alles vertellen over het winnen, zuiveren en vervoeren van goed drinkwater. Een gastles duurt ongeveer een uur en wordt gegeven door onze Vitens medewerkers die zijn opgeleid tot gastdocenten. Op een interactieve manier komen de kinderen meer te weten over kraanwater. De gastdocent neemt een leuke Kraanwaterbox mee met een leerzame waterproefjes, bidons en een douchetimer voor de leerlingen.

Gastlessen door Vitens weer live in de klas mogelijk
Vitens heeft als drinkwaterbedrijf een vitale functie in Nederland. Daarom kijken wij bij elke aanvraag naar de dan geldende corona-maatregelen van het RIVM om de gevolgen van het coronavirus in te perken. Vanaf schooljaar 2021-2022 is het weer mogelijk dat Vitens medewerkers live gastlessen geven op scholen.

Sommige gastdocenten bieden de mogelijkheid aan om online via Teams een gastles te verzorgen aan de leerlingen. Geef bij het indienen van uw aanvraag aan of het om een live of online een gastles betreft. Met de gastdocent spreekt u af welke maatregels er gelden op de school.

Vraag een gastles aan

Red Froggies Feestje

Online spel: Red Froggies Feestje

Voor kinderen vanaf 4 jaar hebben we een online spel ontwikkeld: Red Froggies Feestje. Daarmee leren kinderen spelenderwijs slim en duurzaam met water omgaan. Basisscholen kunnen het startpakket kosteloos downloaden via de link hieronder.

Als docent kun je aanvullend het thema slim omgaan met kraanwater verder onder de aandacht brengen met één of meerdere vervolglessen uit de educatietoolkit van les je dorst.

Download het startpakket

Nationale Kraanwaterdag

Op woensdag 22 september 2021 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk de jaarlijkse Nationale Kraanwaterdag. Wij nodigen alle basisscholen en bso’s uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser. Aan de hand van een korte aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 t/m 8 waarom kraanwater gezond is, waar hun kraanwater vandaan komt of hoe je zelf slim kunt omgaan met dit duurzame natuurproduct. Scholen en bso's die zich inschrijven ontvangen gratis educatieve materialen.

Geef je klas op

Rondleidingen in waterwingebieden

IVN Natuureducatie heeft bijna 170 vrijwilligersafdelingen door het hele land. Deze afdelingen organiseren jaarrond activiteiten voor jong en oud. Zo organiseert IVN Zwolle in samenwerking met Vitens veldlessen voor leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Zwolle. Tijdens deze veldlessen staat beleving van de natuur centraal en gaan leerlingen zelf aan de slag door alle zintuigen te gebruiken.

Aanbod van IVN

Watertappunten

Vitens biedt de mogelijkheid om een watertappunt op school te plaatsen. Het is niet zomaar een tap. Het tappunt heeft een stoer en strak design en je kunt hem bijna overal plaatsen. Met een watertappunt draag je een duurzame, verantwoorde en gezonde boodschap uit aan je leerlingen. Bovendien zorg je voor een betere wereld, want 10% van de opbrengst gaat naar Water for Life, om de drinkwatervoorziening in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Vraag een watertappunt aan

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.