Ontdek de wereld van kraanwater op school

Vitens kent drinkwater als geen ander. We vinden het belangrijk die kennis over te dragen aan de jeugd. Zo leren kinderen hoe bijzonder ons kraanwater eigenlijk is maar ook waarom ze er slim mee om moeten gaan. Ben je docent en wil je jouw leerlingen van alles leren over kraanwater? Maak dan gebruik van ons educatieaanbod!

 

Les je dorst

Les je dorst

Vers en veilig kraanwater. Het lijkt vanzelfsprekend maar er gaat veel aan vooraf om water uit de kraan te laten komen. Op het gratis digitale educatie platform 'Les je dorst' kunnen leerlingen van groep 1 tot en met 8 op interactieve wijze aan de slag met thema's als slimmer omgaan met kraanwater en de toekomst van kraanwater.

Ontdek les je dorst

Water for life

Water for life

In Nederland is het heel vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt en dat er überhaupt een wateraansluiting is. Maar dat is niet overal ter wereld zo. Daarom heeft Water for Life een missie: mensen in arme wijken wereldwijd toegang geven tot water en een toilet. Het lesmateriaal van Water for Life maakt leerlingen bewust van het feit dat iets wat voor de één heel gewoon is, voor de ander een wereld van verschil maakt.

Water for Life

Spreekbeurt of werkstuk

Ben je kraanwaterfan? Dan vind je het vast een goed idee om een werkstuk te maken over kraanwater, of het als onderwerp te kiezen voor je spreekbeurt. Wij helpen je graag een handje.

Handige informatie en tips

Gastlessen

Bij Vitens weten we veel over kraanwater. We kunnen je alles vertellen over het winnen, zuiveren en vervoeren van goed drinkwater. Een gastles duurt ongeveer een uur en wordt gegeven door onze Vitens medewerkers die zijn opgeleid tot gastdocenten. Op een interactieve manier komen de kinderen meer te weten over kraanwater..

Vitens heeft als drinkwaterbedrijf een vitale functie. Daarom kijken wij bij elke aanvraag naar de dan geldende coronamaatregelen van het RIVM. Vanaf 13 november 2021 is het helaas niet meer mogelijk om live gastlessen in de klas te geven. Een gastdocent kan nog wel een online les verzorgen via Microsoft Teams. Geef bij de aanvraag aan dat het een online gastles betreft.

Vraag een gastles aan

Red Froggies Feestje

Online spel: Red Froggies Feestje

Voor kinderen vanaf 4 jaar hebben we een online spel ontwikkeld: Red Froggies Feestje. Daarmee leren kinderen spelenderwijs slim en duurzaam met water omgaan. Basisscholen kunnen het startpakket kosteloos downloaden via de link hieronder.

Als docent kun je aanvullend het thema slim omgaan met kraanwater verder onder de aandacht brengen met één of meerdere vervolglessen uit de educatietoolkit van les je dorst.

Download het startpakket

Nationale Kraanwaterdag

Op woensdag 22 september 2021 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk de jaarlijkse Nationale Kraanwaterdag. Wij nodigen alle basisscholen en bso’s uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser. Aan de hand van een korte aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 t/m 8 waarom kraanwater gezond is, waar hun kraanwater vandaan komt of hoe je zelf slim kunt omgaan met dit duurzame natuurproduct. Scholen en bso's die zich inschrijven ontvangen gratis educatieve materialen.

Geef je klas op

Rondleidingen in waterwingebieden

IVN Natuureducatie heeft bijna 170 vrijwilligersafdelingen door het hele land. Deze afdelingen organiseren jaarrond activiteiten voor jong en oud. Zo organiseert IVN Zwolle in samenwerking met Vitens veldlessen voor leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Zwolle. Tijdens deze veldlessen staat beleving van de natuur centraal en gaan leerlingen zelf aan de slag door alle zintuigen te gebruiken.

Aanbod van IVN

Watertappunten

Vitens biedt de mogelijkheid om een watertappunt op school te plaatsen. Het is niet zomaar een tap. Het tappunt heeft een stoer en strak design en je kunt hem bijna overal plaatsen. Met een watertappunt draag je een duurzame, verantwoorde en gezonde boodschap uit aan je leerlingen. Bovendien zorg je voor een betere wereld, want 10% van de opbrengst gaat naar Water for Life, om de drinkwatervoorziening in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Vraag een watertappunt aan

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.