Kraanwater: duurzaam en gezond

Kraanwater is het duurzaamste drankje dat er is. En komt vaak uit een bron in de buurt. Daar wordt het dagelijks vers opgepompt, gezuiverd en via waterleidingen snel bij jou thuis gebracht. Kraanwater wordt niet verpakt en hoeft ook niet met boten, vliegtuigen of vrachtwagens vervoerd te worden. Daardoor is het tot wel 1300 keer duurzamer dan flessenwater.

Hoe duurzaam is kraanwater?

Kraanwater is het duurzaamste drankje dat er is. Dat komt vooral doordat kraanwater niet wordt verpakt of vervoerd. We transporteren jouw kraanwater via een waterleidingnetwerk onder de grond. En dat is veel duurzamer dan via vrachtwagens.

1 glas flessenwater heeft net zoveel impact op het milieu als 100 tot 200 glazen kraanwater. (bron: milieu centraal).

Kraanwater: duurzaam en gezond.

In grondwater zitten een hoop waardevolle stoffen. Deze stoffen filteren we uit het grondwater wanneer we er drinkwater maken. We halen bijvoorbeeld kalk, ijzer, humuszuur en methaan uit het water. Kalkkorrels gebruiken boeren als grondstof. Waterijzer wordt hergebruikt voor verschillende dingen, bijvoorbeeld als kleurstof of voedingsstof voor de fruitteelt. Humuszuur, wat we vooral uit de veengronden in Friesland halen, krijgt een tweede leven als bio-meststof voor boeren en tuinders. En methaan hergebruiken we zelf als energiebron. Ook al dit hergebruik zorgt ervoor dat kraanwater de duurzaamste keuze is.

Vitens gaat voor elke druppel duurzaam in 2030. Bij het winnen, zuiveren, leveren en gebruiken van kraanwater.

Hoe veilig is kraanwater?

Nederlands kraanwater is misschien wel het beste van de wereld. Het moet dan ook aan hoge eisen voldoen. De eisen voor kraanwater zijn zelfs veel hoger dan voor flessenwater.

Vitens volgt de kwaliteit van haar water bij elke stap: bij de bron, tijdens het zuiveringsproces, in het leidingnet en uit de kraan (bij onze klanten thuis). Ons laboratorium neemt elke dag op verschillende plekken watermonsters. Die monsters analyseren we. Afwijkingen in de waterkwaliteit kunnen we zo op tijd signaleren en melden. Als het nodig is, nemen we direct en gericht actie.

Kraanwater: duurzaam en gezond.

Waar controleert Vitens op?

We controleren drinkwater op smaak, geur, temperatuur en de aanwezigheid van ziekteverwekkende stoffen. We controleren verder op zuurgraad, zuurstof en nog tientallen andere stoffen.
Meer weten over waterkwaliteit?

Hoe hard is kraanwater?

Calcium en magnesium zijn mineralen die van nature in grondwater voorkomen. Hoe meer calcium en magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. Echt hard water komt in Nederland bijna niet meer voor. Dat komt doordat waterbedrijven drinkwater zachter maken.
Meer weten over waterhardheid?

Veilig bidons en flesjes gebruiken

Kraanwater van thuis meenemen in een bidon of in een flesje is beter voor de natuur dan flessenwater kopen. En een stuk goedkoper.

Het is belangrijk om je bidon of waterfles schoon te houden. 3 tips:

  • Gebruik je fles alleen voor water.
  • Ververs het water vaak, minstens dagelijks.
  • Bewaar je flesje niet in de zon of op warme plekken.

Hoeveel water heb je per dag nodig?

Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dat is goed voor je hart, hersenen en stofwisseling. En het houdt je alert en energiek. Kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste afwisselen tussen:

  • Kraanwater
  • Zwarte thee
  • Groene thee
  • Kruidenthee
  • Koffie
  • Magere en halfvolle zuiveldranken
  • Sojadranken

Nationale Kraanwaterdag

We vinden het belangrijk om ook aan kinderen te laten zien dat kraanwater duurzaam en gezond is. Daarom organiseert Vitens ieder jaar, samen met de andere Nederlandse drinkwaterbedrijven, Nationale Kraanwaterdag. Aan de hand van een korte, aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 tot en met 8 waar hun kraanwater vandaan komt, hoe kraanwater wordt gezuiverd en hoe je zelf slim kunt omgaan met dit gezonde en duurzame natuurproduct. Scholen die zich inschrijven ontvangen gratis materialen.
Lees hier meer over Nationale Kraanwaterdag.

Daarnaast vinden we het ook belangrijk om kinderen het hele jaar door te vertellen over kraanwater. Bekijk ons educatieaanbod om te zien wat we allemaal aanbieden voor kinderen en scholen.

Activiteit Kraanwaterdag
Nationale Kraanwaterdag 2023