- 1 week geleden bijgewerkt.

Wedstrijd Nederlands elftal in halve finale zorgt voor grootste plaspauze-piek dit EK

De halve finale van Nederland tegen Engeland zorgde voor de grootste 'plaspauze-piek' dit EK in het verzorgingsgebied van drinkwaterbedrijf Vitens. Vlak voordat er in het voetbalstadion van Dortmund wordt afgetrapt voor de halve finale daalt de vraag naar drinkwater in het Vitens-gebied met 28%. Als na 45 minuten het rustsignaal klinkt neemt de vraag naar drinkwater met 48% toe en is er dus weer sprake van een zogenoemde plaspauze-piek. In de tweede helft daalt het drinkwatergebruik nog verder en als na ruim 90 minuten wordt afgefloten stijgt de vraag naar drinkwater met 62%.
Grafiek regulier waterverbruik
Grafiek voetbal-piek waterverbruik
Vitens levert drinkwater aan zo’n 6 miljoen mensen in de provincies Friesland, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en enkele gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. “Rond kwart voor negen gisteravond zien we dat de vraag naar drinkwater geleidelijk afneemt”, zegt Vitens-woordvoerder Rik Dogger. “En rond kwart voor tien een piek. In ons hele gebied werd er vlak voor rust zo’n 35.000 m3 per uur aan drinkwater geleverd. Op het moment dat de spelers het veld aflopen omdat het rust is, stijgt die vraag naar zo’n 52.000 m3 per uur: de plaspauze-piek”.

“Dat na de tweede helft de vraag ineens fors stijgt, wel met 62% ten opzichte van het laatste moment van de officiële speeltijd, is goed te verklaren. Mensen gaan natuurlijk naar het toilet, maar omdat het dan inmiddels al bijna elf uur is maken ze zich waarschijnlijk ook klaar voor de nacht. Dat zien we terug in deze cijfers”.

Op alle speeldagen van Oranje op het EK was er sprake van een zogenoemde plaspauze-piek. Tijdens de eerste wedstrijd, in de groepsfase tegen Polen, daalde het drinkwaterverbruik tijdens de eerste helft met zo’n 20%, met in de rust een kortstondige piek. In de wedstrijd tegen Roemenië een zelfde soort beeld. Afgelopen zaterdag in de kwartfinale tegen Turkije daalde de vraag naar drinkwater vlak voor de aftrap zelfs met 25%. “Het algemene beeld is dat het niet uitmaakt op wat voor een dag of tijdstip het Nederlands elftal speelt, áls ze op een eindtoernooi spelen is er sprake van een plaspauze-piek”, aldus de Vitens woordvoerder.