Schalterberg

Waterwingebied

In het Veluwse bos tussen Loenen en Beekbergen ligt het waterwingebied Schalterberg. Hier wordt grondwater gewonnen en gezuiverd. Het is een fijn bos om doorheen te lopen. De bodem is bedekt door een tapijt van bosbessen. En door de rust is de kans groot om wild te zien.

Waterwinning

Jaarlijks mag Vitens hier bijna 4,5 miljoen kubieke meter water uit de bodem halen. Het grondwater dat in het waterwingebied wordt opgepompt wordt bij het drinkwaterproductiebedrijf aan de Schalterdalweg gezuiverd. Vervolgens komt het als schoon drinkwater uit de kraan bij een deel van de inwoners van de gemeente Apeldoorn.

Om het effect op natuur van deze waterwinning te beperken wordt er ook weer water in de grond gebracht. Dit water wordt uit het Apeldoorns Kanaal gehaald, op de plek waar het kanaal wordt gevoed door de schone Vrijenbergerspreng. Dit kanaalwater pompen we via een 6 kilometer lange transportleiding naar de speciaal daarvoor aangelegde infiltratievennen op Hoeve Delle, vlakbij het waterwinterrein.

Pompstation Schalterberg.
Pompstation Schalterberg.

Flora en fauna

Een gevarieerd bos met loofbomen en een enkele grove den is wat we hier voor de natuur en de drinkwaterwinning willen. Zo’n bos komt er echter niet zomaar. Tussen alleen maar naaldbomen zaaien zich vooral naaldbomen uit. En de lijsterbessen en eiken die wel weten te kiemen, worden opgegeten door de reeën en de herten. Want loofbomen vinden ze veel lekkerder dan dennen. Om toch een gevarieerd bos te krijgen zijn delen van het bos afgezet met een hek.

Binnen de hekken is een variatie aan soorten geplant en daarnaast mag er van alles zelf opkomen. Als soorten staan er vooral de zogenaamde ‘rijkstrooiselsoorten’; winterlinde, haagbeuk, zoete kers en hazelaar. Dat zijn boomsoorten die met hun gevallen bladeren de bodem verbeteren.

Bosbessen.
Bosbessen.

Bodemverbetering

Die bodemverbetering is hard nodig. Door de overdaad aan stikstof in de lucht wordt de bodem te zuur. Dat is slecht voor de bomen. Bovendien kunnen er stoffen uitspoelen die slecht zijn voor het grondwater, de bron van ons drinkwater. Daarom planten we nieuwe boomsoorten en voegen we kalk toe. Hierdoor kunnen we over een aantal jaren in een gevarieerd bos lopen. De rijkstrooiselsoorten zullen daar niet de overhand in hebben, maar helpen ons wel op weg naar een gezond bos met een gezonde bodem. Een gezonde bodem die dan ook beter in staat is om water vast te houden.

Hier werken we aan bodemverbetering.
Hier werken we aan bodemverbetering.

Bezoek waterwingebied Schalterberg

In de wandelapp van het IVN (IVN Routes) staat een wandelroute van 7,2 kilometer door het waterwingebied. Startpunt: Parkeerplaats Loenense waterval, Beekbergerweg 52, 7371 EW in Loenen.

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis. water in de bodem schoon blijven, gelden in dit natuurgebied regels.