Tuin

Een groene tuin kan zonder drinkwater

Voordelen van een regenton

Voordat drinkwater bij u uit de kraan komt, is het als regenwater uit de lucht komen vallen. Per jaar valt er gemiddeld zo’n 85 centimeter regen in Nederland. Dat blijkt uit metingen van het KNMI die al sinds 1910 worden gedaan. Door klimaatverandering valt die regen in steeds hevigere buien naar beneden. Laten we daar gebruik van maken! Hoe? Met een regenton. Dit zijn de 3 voordelen van een regenton:

Voordeel #1: met een regenton bent u voorbereid op extreme weersomstandigheden

Er vallen steeds vaker hevige, korte buien. Terwijl onze zomers warmer en droger worden. Met een regenton slaat u 2 vliegen in één klap. Tijdens een hevige bui vangt u regenwater. Dit helpt wateroverlast tegengaan. En tijdens droogte kunt u het regenwater uit uw ton gebruiken. Bijvoorbeeld om de tuin water te geven. Dat scheelt een flinke slok op een borrel. Een kwartier sproeien met water uit de kraan kost maar liefst zo’n 90 liter drinkwater.

Voordeel #2: water uit de regenton is beter voor uw tuin

Drinkwater uit de kraan bevat van nature een beetje kalk. Dat kalk is erin terecht gekomen tijdens de reis door de grond. Voor ons mensen is kalk gezond. Maar planten houden er niet zo van. Regenwater bevat geen kalk. Uw planten maakt u dus extra blij met water uit de regenton.

Voordeel #3: regenwater is gratis

Regenwater is gratis. En ook al is kraanwater niet duur; waarom zou je zuiver drinkwater gebruiken als je ook gratis regenwater kunt gebruiken? Minder drinkwater gebruiken, betekent dat we de kosten ook in de toekomst laag kunnen houden.

Nieuw of tweedehands

Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten. Er bestaan zelfs schuttingen die regenwater kunnen opvangen. Neem eens een kijkje bij een tuincentrum of hovenier. Of bij een kringloopwinkel of op Marktplaats. Want een tweedehands ton vangt water net zo goed op als een nieuwe, maar is vaak een stuk voordeliger.

Subsidie

Ook handig om te checken: sommige gemeenten geven subsidies voor het aanschaffen van een regenton. Kijk op Groenesubsidiewijzer (verbeterjehuis.nl).

Gieter vullen met water uit de regenton
Water uit de regenton is beter voor uw tuin.

Nog meer besparen?

Over groeien, bloeien én slim sproeien. We hebben de slimste wijs met drinkwater-tips voor u op een rij gezet. Kies vooral iets wat bij u past.

Vrouw met gieter in tuin