WC

Kort spoelen, spaart water

Groots besparen in het kleinste kamertje

Koning, keizer, Jan Modaal, naar de wc gaan we allemaal. Gemiddeld zo'n 6 tot 7 keer per dag. En elke keer als we dat doen, spoelen we naast onze kleine of grote boodschap een hoop drinkwater door het toilet. Het goede nieuws: of u nu een oude of nieuwe wc hebt, water besparen kan altijd.

Hoeveel liter spoelt u door de wc?

Per dag gebruiken we in Nederland 129 liter drinkwater per persoon. Daarvan spoelen we gemiddeld zo’n 30 liter per dag door de wc. Dat zijn 30 literflessen drinkwater op een rij! Kan dat niet wat minder? Gelukkig wel.

Hoe spoel ik de wc slimmer door?

Van een spoelonderbreker gebruiken tot een fles zand in de stortbak leggen. Dit zijn onze wijs met water-tips waarmee u meteen veel water bespaart:

  • Heeft uw wc twee spoelknoppen: een kleine en een grote? Kies altijd voor de kleine knop bij een kleine boodschap.
  • Heeft u een wc met een spoelonderbreker? Druk de spoelonderbreker dan standaard in bij het wegspoelen van een kleine boodschap.
  • Heeft uw wc geen kleine knop of spoelonderbreker? Overweeg dan om er eentje te installeren.
  • Vergeet u vaak de kleine knop of spoelonderbreker te gebruiken? Plak een sticker of briefje bij de spoelknop. Een handige reminder!

Oude pot versus nieuwe wc

In wc-land is er de laatste jaren veel veranderd. Qua uiterlijk: de meeste wc’s zijn tegenwoordig zwevend. Maar ook qua waterverbruik. Zo verbruikt een oude wc tot wel 12 liter per spoelbeurt. Terwijl een nieuwe wc zo’n 3 tot 6 liter water per spoelbeurt gebruikt, afhankelijk of u de kleine of grote spoelknop indrukt.

Man drukt op spoelknop van wc

Reparatie loont!

Als een kraan een druppel per seconde lekt, bespaart een reparatie 20 liter drinkwater per dag. Dat is ruim 7000 liter per jaar! Repareren bespaart dus veel water. Goed om te weten: ook de stortbak van een wc kan lekken. Er loopt dan constant een stroompje water de wc in.

Emmertje water halen

Het duurt altijd even voordat de douche lekker warm is. Ondertussen lopen er liters schoon drinkwater het doucheputje in. Zonde, toch? Met een emmer in de badkamer vangt u dit water gemakkelijk op. Zo’n volle emmer is genoeg voor meerdere keren de wc doorspoelen.

Oude stortbak? Leg er een fles met zand in

Heeft u een wc met een oude stortbak? Dan kunt u met een slim trucje toch water besparen. Hoe? Leg een fles gevuld met zand of een ander voorwerp in de stortbak. Zo past er minder water in de stortbak en gebruikt uw wc minder water bij elke spoeling.

Stortbak wc

Regenwater voor de wc

Eigenlijk is het best gek dat we de wc doorspoelen met schoon drinkwater. Daarom neemt Vitens deel aan pilottrajecten binnen nieuwbouwwijken. Samen met gemeenten en bouwers zetten we zo stappen naar het gebruik van meerdere soorten water in huis. Drinkwater voor drinken en koken en regenwater of gerecycled water voor wc, douche, wasmachine en tuin.

Cookie instellingen

Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen