10 watervriendelijke tips voor in de tuin

Zomerse temperaturen en extreme regenbuien... Bereid je tuin voor op het veranderende klimaat! We helpen je graag op weg met deze 10 handige en watervriendelijke tuintips.

1. Vang regenwater op

Regenwater is ideaal om planten water mee te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Regenwater is gratis, duurzaam en omdat er geen kalk in zit is het beter voor je planten dan drinkwater. Kies een methode die bij jou past om het regenwater op te vangen. Dat kan op de volgende manieren:

Vang regenwater op met een regenton

De bekendste en goedkoopste methode om regenwater op te vangen is de regenton. On- en offline te vinden bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken.

Koppel de regenpijp af van het riool

Het grootste deel van het regenwater belandt in het riool. Niet voor niets zie je vaak dat de riolering overbelast is na flinke stortbuien. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Dan gaat het regenwater via je tuin weer terug naar de bodem en draag je bij aan het op peil houden van het grondwater. Met als groot voordeel dat de grond in je tuin een stuk vochtiger blijft. Check of jouw gemeente een subsidieregeling heeft voor het afkoppelen van regenwater.

Plaats een regentank in je tuin

Wil je nog verder gaan in het nemen van maatregelen en investeren om regenwater op te vangen? Overweeg dan een tank met filter. De tank sluit je aan op de regenpijp en vult zich met regenwater. De meeste tanks kunnen het regenwater ook nog filteren.

Wist je dat? #regenton

10 watervriendelijke tips voor in de tuin.

2. Sproei slim

Onze zomers worden steeds heter. Droogte duurt steeds langer en regenbuien worden heviger. Wil je je planten gezond houden, dan moet je ze op de juiste manier water geven. Slim sproeien doe je door rekening te houden met drie dingen. Dat zijn de zon, de plek waar je sproeit én de kracht van je planten. Oftewel:

Sproei wanneer de zon niet fel schijnt

Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water. En hebben je planten er niks aan.

Sproei zo dicht mogelijk bij de grond

Sproei dicht bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van je planten, dan hebben ze er niet zo veel aan. Plus, een groot deel van dat water verdampt voordat het bij de wortels van je planten komt.

Train je planten om water vast te houden

Probeer bijvoorbeeld om je planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden. En houden ze het langer vol in de hitte. Een leuk extraatje: je tuin mooi houden kost op deze manier een stuk minder moeite (en water)!

Sproei slim in drie stappen

10 watervriendelijke tips voor in de tuin.

3. Verpot je planten watervriendelijk

Het voorjaar is het beste moment om planten in de tuin of op het balkon te verpotten. Door een plant goed te potten kweek je gezondere planten en bespaar je ook nog eens drinkwater. In deze video leggen we je uit hoe je je planten het beste kunt verpotten en voor welke planten je kunt kiezen:

Duurzaam verpotten doe je zo

10 watervriendelijke tips voor in de tuin.

4. Kies vaste planten die bestand zijn tegen droogte

Het weer in Nederland wordt steeds warmer en droger. Daarom is het verstandig om in je tuin of op je balkon voor droogtebestendige planten te kiezen. Planten die blijven leven zonder ze extra water te hoeven geven. Er zijn genoeg bodembedekkers die prachtig groen blijven, ook bij extreme droogte. Dit is de top drie droogtebestendige planten:

  • Euphorbia (Wolfsmelk)
  • Pulsatilla (Wildemanskruid)
  • Sedum (Vetkruid)

Droogtebestendige planten top 3

10 watervriendelijke tips voor in de tuin.

5. Gebruik houtsnippers en compost

Om de grond van de borders in je tuin te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. Want een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, blijft vochtiger.

Compost verwerken in je tuin is goed voor de grond. Want de bodem wordt er vruchtbaarder van. En daardoor groeien je planten beter. Wil je het helemaal goed doen? Maak dan je eigen compost. Een tuin waar compost in verwerkt zit, houdt meer water vast. Daardoor hoef je minder vaak te bewateren. Het scheelt dus ook nog eens werk!

6. Verwijder onkruid op een (grond)watervriendelijke manier

Ga aan de slag met een staalborstel, een schoffel of trek onkruid met de hand uit de tuin. Zo ga je duurzaam met je drinkwater om. Met een hogedrukreiniger verbruik je namelijk al snel tussen de 500 en 1.000 liter drinkwater. En schoonmaakazijn of een chemisch middel om onkruid tussen tegels te verwijderen, sijpelt door naar het grondwater. En dat wil je niet.

Voorkomen van onkruid is natuurlijk beter dan genezen. Dat doe je zo:

  • Veeg regelmatig je terras en tuinpad;
  • Borstel zand tussen de voegen van je tegels;
  • Kies voor speciaal, waterdoorlatend voegsel.

7. Vervang tegels voor groen of maak een geveltuintje

Als je tuin helemaal is betegeld dan wordt regenwater rechtstreeks afgevoerd naar het riool. Zonde. Het is namelijk beter voor de natuur als dat regenwater de bodem in zakt. Vervang tegels in je tuin daarom voor groen en doe mee met het NK tegelwippen. Dit voorkomt wateroverlast en zorgt ervoor dat je tuin minder heet wordt in de zomer. Bovendien draagt meer groen bij aan de biodiversiteit. En alsof dat nog niet genoeg is: het heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid.

Heb je geen tuin? Dan kun je misschien een aantal tegels bij je gevel wippen, om daar een kleine (groente)tuin te maken. Let op: elke gemeente heeft hiervoor zijn eigen regels.

8. Leg een gazon aan

Heb je al eens overwogen om een gazon aan te leggen? Dit geeft je tuin een natuurlijke uitstraling. Het is bovendien een plek waar je in de zomer lekker kunt zonnen, of waar de (klein)kinderen kunnen spelen. Maar een gazon heeft nog meer voordelen. Zo kan het regenwater makkelijk door het gras in de ondergrond wegzakken. Dit zorgt ervoor dat het grondwater aangevuld wordt. En dat helpt verdroging te voorkomen.

Een grasveld levert ook een bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling van de bodem. Hierdoor kunnen regenwormen, slakken en duizendpoten leven. En dat is heel nuttig. Zij zorgen namelijk voor een waterdoorlatende bodem, verwerken plantenresten en zijn voedsel voor andere dieren.

9. Vergroen je balkon

Heb je geen tuin, maar een balkon? Dan kun je natuurlijk geen gazon aanleggen. Maar je kunt je balkon wel degelijk vergroenen. Ook een kleine ruimte kan veel effect hebben. Denk eens aan het gebruik van klimplanten om de ruimte optimaal te benutten. Op je balkon kun je daarnaast eenvoudig groenten en kruiden kweken. Hoe groener je balkon, hoe meer je bijdraagt aan een goede biodiversiteit.

10. Maak een groene gevel

Een groene gevel bestaat uit planten die langs de muur lopen. Soms zitten deze planten vast aan het huis. En soms worden ze op hun plek gehouden door een klimconstructie. Groene gevels zijn nuttig. Ze houden regenwater vast, isoleren het huis en geven een plekje aan insecten zoals vlinders en bijen. Zitten de planten vast in de grond? Dan leiden ze ook nog eens regenwater de bodem in. En dat is weer goed voor het grondwaterpeil.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over drinkwater

Weten wat er speelt rondom drinkwater? En handige tips ontvangen over hoe je duurzaam met drinkwater kunt omgaan in en om het huis? Meld je dan nu aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.