Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

Extreem waterverbruik in warme junimaand zorgt voor vergunning-overschrijding in Twente

Als gevolg van een langdurig warmere periode, waarin ook nog eens weinig regen is gevallen, is het waterverbruik in Twente gedurende de maand juni dusdanig hoog geweest, dat Vitens de maandvergunningen heeft overschreden. Het gaat om vier grondwaterwingebieden, namelijk Mander, Weerselo, Herikerberg en Wierden. Deze (maand)vergunningen worden door de provincie Overijssel aan Vitens afgegeven en schrijven voor hoeveel liters grondwater er bij bepaalde grondwaterwingebieden mogen worden opgepompt om te worden verwerkt tot drinkwater. In het verlenen van de vergunning wordt met name gekeken naar de effecten van het structureel gemiddelde verbruik in een jaar. Hierin wordt ook rekening gehouden met de ‘pieken’ van de kortere perioden zoals een dag, week en maand. De waarden van deze pieken zijn gebaseerd op historische gegevens en deze zijn op die basis in de vergunning opgenomen.

 

We constateren nu dat de ‘pieken’ in de kortere perioden (dag, week en maand) groter worden, onder meer als gevolg van de klimaatverandering. Geringe maandoverschrijdingen wil trouwens niet (per se) zeggen dat dit ook zal leiden tot een overschrijding van voor een heel jaar vergunde hoeveelheid grondwater. Afgelopen jaren hebben provincie Overijssel, Vitens en de waterschappen gezocht naar nieuwe winlocaties. In 2017 heeft de provincie een zoekgebied bij Daarle-Vriezenveen aangewezen voor een aanvullende waterwincapaciteit van maximaal 5 miljoen m3/jaar. Op dit moment  is Vitens bezig met de voorbereiding voor een vergunningaanvraag. Daarnaast zijn de provincie Overijssel, Vitens en Waterschappen met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is een voor een robuuste drinkwatervoorziening op de lange termijn. Eind dit jaar worden daarvoor stappen gezet.

 

Waterverbruik terugdringen

 

Vitens en de provincie Overijssel vinden het erg belangrijk dat het toenemende waterverbruik teruggedrongen wordt zodat er geen extra belasting van de bodem en de gebruikers rondom grondwaterwingebieden ontstaat. Tijdens warme dagen wordt het waterverbruik extra gemonitord en wordt daar waar kan, bijvoorbeeld door hele kleine drukverlagingen, het voorradige drinkwater zo zorgvuldig mogelijk gemanaged. Vitens heeft, in samenwerking met de verschillende partners uit de (drink)waterketen, in april jongstleden de campagne ‘zuinig op ons water’ gelanceerd, waarin bewoners van het Vitensgebied wordt gevraagd bewust met drinkwater om te gaan en daar waar mogelijk drinkwater te besparen.

 

Warme dagen? Extra zuinig op ons water.

 

Op warme dagen gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Tijdens extra warme dagen kan het waterverbruik met ruim 35% stijgen. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Duurt dat dagen achter elkaar, dan kan het zo zijn dat onze dagelijkse voorraad heel hard gaat en er minder water uit de kraan komt. Probeer op warme dagen extra zuinig te zijn met water. Drink natuurlijk zoveel water als je wilt, maar douche en sproei zo kort mogelijk. Sproei bij voorkeur voor 7 uur 's ochtends of na 22 uur 's avonds. Dan is de temperatuur lager en verdampt het water minder snel, dat is beter voor de planten. En je vermijdt de waterverbruik-piekuren, wat beter is voor de waterdruk. Lees meer op vitens.nl/waterbesparen.

 

 

Adviezen bij warm weer

 

1. Douche een minuutje korter

We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en verbruiken we 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter! Elke minuut minder scheelt bijna 2200 liter per jaar.

 

2.  Sproei slim

Als je midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend (voor 7:00 uur) of ’s avonds (na 22:00 uur), zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is trouwens helemaal niet zo verkeerd voor veel planten. Zo stimuleer je namelijk wortelgroei.

 

3. Vermijd het waterspitsuur

Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur is het op warme dagen waterspitsuur. Omdat er dan veel water tegelijk wordt gevraagd, kan de waterdruk wegvallen. Douche daarom kort en stel minder belangrijke zaken uit, zoals autowassen en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser.

 

4. Hergebruik water

Vul je een badje in de tuin (of de badkuip) met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. Dat geldt ook voor water uit de condensdroger.

 

5. Kies voor de wasstraat

Blij met een stralende auto? Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden.

 

6. Gebruik ook in de zomer een regenton 

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen? In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel hevige regenbuien vallen, die je regenton weer kunnen aanvullen. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een regenton aan.

 

7. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee bespaar je de helft.

 

8. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen. Tip: vul een beker water om je mond mee te spoelen.

 

9. Vervang lekkende en druppelende kranen

Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

 

10. Overweeg een waterbesparende douchekop

Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% water en energie. 

 

warmte droogte kraan water

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.