Opnieuw kookadvies tot nader bericht in gemeente Oldenzaal, gemeente Losser en een klein deel van gemeente Dinkelland* - Kook uw kraanwater 3 minuten voor consumptie.

Meer informatie en exacte locaties. Informatie over het kookadviesVeelgestelde vragen en antwoorden inclusief *straten in de gemeente Dinkelland waar het kookadvies voor geldt.

Terug naar overzicht

Waterschapsverkiezingen 2019

Wat is het verschil tussen de waterschappen en Vitens?

Op 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen en kun je stemmen op het algemeen bestuur van de waterschappen. Maar wat doen de waterschappen en wat is het verschil tussen de waterschappen en een drinkwaterbedrijf zoals Vitens?

Waterschappen vs. drinkwaterbedrijven

Het is eigenlijk heel simpel! Drinkwaterbedrijven maken drinkwater van grondwater (zoals Vitens) of water uit rivieren. Wij pompen het op, zuiveren het en leveren het aan onze klanten.

De waterschappen moeten ervoor zorgen dat er genoeg water is in Nederland om drinkwater van te maken. Dit doen zij door in hele natte tijden regenwater weg te voeren en in droge tijden juist water aan te vullen. Dit is ook van belang voor landbouw en de natuur. Ook zuiveren waterschappen het afvalwater, voordat het oppervlaktewater terecht komt. Tenslotte doen de waterschappen het onderhoud van de dijken en sluizen: droge voeten dus.

Water op de agenda

De waterschapsverkiezingen zijn erg belangrijk. De dijkgraven van de waterschappen luidden afgelopen zondag de noodklok in Nieuwsuur, want door de uitzonderlijk droge zomer van vorig jaar hebben we nog steeds te maken met zeer lage grondwaterstanden. Boeren, de natuur en drinkwaterbedrijven hebben daar veel last van. Daarom moeten er duidelijke maatregelen genomen worden om Nederland natter te houden. Op die manier kunnen wij drinkwater blijven maken, kunnen boeren hun akkers nathouden en kan de natuur blijven bloeien.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.