Hardheid 7,2 ºdH (zacht)
Zeer zacht
Zacht
7,2
Gemiddeld
Vrij hard
Hard

Dit watertype is zacht.

Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.

Kijk voor meer details naar de reinwaterrapportages.

Zuurgraad 7,81 (neutraal)
Te laag
7,81
Te hoog

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.

Drinkwaterproductielocatie: Fikkersdries

Naam kraanwater: Fikkers Oer

Op een paar kilometer van Arnhem, in het dorpje Driel, ligt drinkwatervoorziening Fikkersdries. Dit is de grootste drinkwaterwinning in Gelderland. Jaarlijks onttrekt Vitens hier 24 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij de inwoners van Driel, Beuningen, Wijchen, Bemmel, Arnhem-Zuid, een gedeelte van Nijmegen en omgeving dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 100.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt, belucht Vitens het water met zuurstof en wordt het gefilterd. Daardoor smaakt het fris en sprankelend. Vitens kraanwater is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste kraanwater van de wereld. Er komt als het ware mineraalwater uit de kraan.

Bron en gebied

Fikkersdries is een prachtig natuurgebied met waterpartijen van 60 hectare dat vrij toegankelijk is. Vitens houdt de drinkwaterwinning altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten nog tientallen jaren schoon en veilig blijven.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement