Hardheid 2,7 ºdH (zeer zacht)
Zeer zacht
2,7
Zacht
Gemiddeld
Vrij hard
Hard

Dit watertype is zeer zacht.

Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.

Kijk voor meer details naar de reinwaterrapportages.

Zuurgraad 7,62 (laag)
Te laag
7,62
Te hoog

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.

Drinkwaterproductielocatie: Epe

Naam kraanwater: Zacht 1954

In de bossen ten noordwesten van Epe, tussen Zwolle en Apeldoorn, ligt drinkwaterwinning Epe. Hier wordt sinds 1954 drinkwater gewonnen. Vitens onttrekt hier jaarlijks 5,5 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij de inwoners van Epe en Heerde en delen van Voorst, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Zutphen en Warnsveld dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 1.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt, filtert Vitens het water. Daardoor smaakt het fris en sprankelend. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de samenstelling van de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste natuurlijke kraanwater van de wereld. Daarbij is het drinkwater uit Epe het zachtste water van Nederland.

Bron en gebied

Grondwaterbronnen zijn kwetsbaar en moeten beschermd worden voor de toekomst. Denk aan het gebruik van wegenzout en bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Vitens houdt de drinkwaterwinning daarom altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten ook in de toekomst schoon en veilig blijven.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement