Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.    Leer meer

Tuintips voor het voorjaar

Kies vaste planten die droogtebestendig zijn

Het weer in Nederland wordt steeds warmer en droger. Daarom is het verstandig om in je tuin voor droogtebestendige planten te kiezen. Er zijn genoeg bodembedekkers die prachtig groen blijven, ook bij extreme droogte. Dit is de top drie droogtebestendige planten:

 1. Euphorbia (Wolfsmelk)
 2. Pulsatilla (Wildemanskruid)
 3. Sedum (Vetkruid)
  

Benieuwd welke droogtebestendige planten(borders) het beste in jouw tuin passen? Vraag het aan een hovenier of specialist in het tuincentrum.

Bescherm borders tegen uitdroging

Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft. 

Planten watervriendelijk verpotten

Het voorjaar is het beste moment om planten te verpotten. Maar hoe doe je dat op een watervriendelijke manier? 

Vang regenwater op

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Kies een methode die bij jou past om het regenwater op te vangen. Dat kan op de volgende manieren:

 • Regenton
  De bekendste en goedkoopste methode om regenwater op te vangen is de regenton. On- en offline te vinden bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken.

 • Koppel de regenpijp af van het riool
  Het grootste gedeelte van het regenwater belandt in het riool. Niet voor niets zie je vaak een overbelaste riolering na grote stortbuien. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Dan gaat het regenwater via je tuin weer terug naar de bodem en draag je bij aan het op peil houden van het grondwater. Met als groot voordeel dat de grond in je tuin een stuk vochtiger blijft. Check of jouw gemeente een subsidieregeling heeft voor het afkoppelen van regenwater.

  Lees meer: Tips voor een slimme afvoer van regenwater 

 • Plaats een regentank in je tuin
  Wil je nog verder gaan bij het nemen van maatregelen en investeren om regenwater op te vangen, dan kun je een tank met filter overwegen. De tank wordt aangesloten op de regenpijp en vult zich met regenwater. De meeste tanks kunnen het regenwater ook nog filteren
 
alt

Maak je woning watervriendelijk

Het is niet zo moeilijk om je huis watervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop of kraan, of het opvangen van regenwater. Zo zijn er meer concrete stappen die je kunt nemen waardoor je drinkwaterverbruik thuis omlaag gaat, zonder dat je comfort inlevert.

Ontdek wat jij kunt doen

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement