- Meer dan een jaar geleden bijgewerkt.

Drie meestgestelde vragen over warmte, droogte en drinkwater

Het warmteteam van Vitens zet alles op alles om ook op de warmste dagen 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater te leveren. Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens, beantwoordt de drie meestgestelde vragen.

Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens
Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens.

1. Waarom zorgt Vitens niet gewoon voor meer water? 

“Elke dag vullen we grote waterreservoirs met vers drinkwater. Deze dagvoorraad is genoeg voor normaal dagelijks gebruik. Maar dit is niet berekend op extreme pieken. Zoals tijdens de zomer, wanneer iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan gaan de reservoirs leeg en kan het gebeuren dat er minder water uit de kraan komt.

Waarom pompen we dan niet gewoon meer water op? En waarom maken we niet gewoon grotere reservoirs? Dat komt aan de ene kant omdat we maar een beperkte hoeveelheid water mogen oppompen. We hebben vergunningen waar we ons aan moeten houden. Daarnaast moet drinkwater ongeveer binnen 24 uur het leidingnetwerk ingepompt worden. Als water te lang stilstaat, kunnen er ongezonde bacteriën in gaan groeien. Als we reservoirs zo groot maken dat er genoeg water in past voor een zomerse dag, heb je de rest van het jaar teveel water in het reservoir. Dan is de drinkwaterkwaliteit niet meer betrouwbaar.” 

2. We hebben afgelopen voorjaar heel veel regen gehad. Is de voorraad nu niet gewoon aangevuld?

“Een regendruppel is tientallen tot honderden jaren onderweg naar de grondwaterbron. De verschillende grondlagen filteren het water. De grondwaterbronnen zijn dus niet zomaar aangevuld na een regenbui. En er gaan jaren en jaren overheen voor wij die regenbui weer kunnen oppompen uit de grond. Daarnaast hebben we te maken met de beperkingen van de dagvoorraden in onze waterreservoirs. Die voorraad is genoeg voor normaal dagelijks gebruik. Maar niet als iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan raken de reservoirs leeg en kan er minder water uit de kraan komen.”

3. Waarom verhoogt Vitens de prijs van drinkwater niet, zodat mensen zuiniger met water omgaan? 

“Elk jaar worden de drinkwatertarieven opnieuw vastgesteld. Afgelopen november is de prijs gestegen. Maar we kunnen de prijs van drinkwater niet zomaar enorm verhogen. Dat is wettelijk vastgelegd, omdat drinkwater een eerste levensbehoefte is.”