- Meer dan een jaar geleden bijgewerkt.

'Ik maak elke week de watertank van mijn boot schoon'

Veel mensen vinden het heerlijk om erop uit te trekken met hun camper, caravan of boot. Dat geldt ook voor Joost, Coördinator Microbiologie bij het laboratorium van Vitens. Hij is regelmatig op de Friese wateren te vinden met zijn boot. Om bacteriegroei te voorkomen, is het belangrijk om de watertank van je boot, caravan of camper goed schoon te houden. Joost vertelt hoe dat zit.

Joost hurkend op zijn boot
Joost op de boot

“Op het laboratorium van Vitens controleren wij streng op de kwaliteit van drinkwater. Ons drinkwater is echt brandschoon! Maar wanneer water langere tijd stilstaat, is dat de perfecte plek voor bacteriën om verder te groeien. Veel bacteriën zijn helemaal niet schadelijk. Sterker nog: je hebt bacteriën nodig om te overleven. Maar er zijn ook bacteriën waar je wel ziek van kunt worden. E-coli bijvoorbeeld. Met name voor mensen met een lager immuunsysteem kan dit gevaarlijk zijn.

Geef het aan je planten

De watertank van je caravan, camper of boot is zo’n plek waar water stilstaat. Daarom raden wij aan om je tank goed schoon te houden. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Zelf heb ik ook een boot waar ik graag mee ga varen. De watertank maak ik 1 keer per week schoon. Dat is niet moeilijk, er bestaan bijvoorbeeld ook speciale watertankreinigers. Deze zijn niet giftig, dus als daar een beetje van achterblijft in de tank, is het niet schadelijk om op te drinken. Mocht er trouwens nog ‘oud’ water in je tank zitten, kun je dat gerust aan je planten geven. De bacteriën die er eventueel in zitten, zijn niet slecht voor planten.

Ik neem liever het zekere voor het onzekere en zorg dat de watertank schoon is. En daarnaast smaakt water dat een tijd heeft stilgestaan natuurlijk ook een stuk minder lekker!”

Lees hier hoe je de watertank schoon kunt maken!