- 9 maanden geleden bijgewerkt.

Kranen doorspoelen na vakantie: hoe zit dat?

Na een warme, plakkerige autorit terug naar huis, wil je niets liever dan onder de douche stappen. Maar wacht even! Het is belangrijk om eerst de kranen even door te spoelen. Sharda, Senior Analist Microbiologie bij Vitens, vertelt waarom.
Sharda op het laboratorium
Sharda op het laboratorium

Spoel uw kranen door “Op het laboratorium van Vitens controleren wij constant de kwaliteit van drinkwater. Nederland heeft het schoonste drinkwater ter wereld! Maar zelfs met alle controles kun je niet voorkomen dat er bacteriën gaan groeien wanneer het water langere tijd stilstaat in de leidingen. En dat gebeurt wanneer mensen op vakantie zijn. Daarom raden we aan om de kranen een minuut door te spoelen wanneer je thuiskomt.”

Legionella

“Een bacterie die in stilstaand water kan groeien is Legionella. Als het in de zomer ook nog eens lekker warm is, groeit deze bacterie nog een stukje harder. Legionella is niet per se gevaarlijk om te drinken, maar je kunt wel ziek worden wanneer je verneveld, besmet water inademt. Dit is met name gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je kranen gewoon opendraait om door te spoelen, komt de waterdamp natuurlijk alsnog vrij. Daarom kun je het beste een emmer pakken en de kraan of douchekop hierin houden. Draai de kraan open en vul de emmer met een klein bodempje water. Hou de douchekop vervolgens onder water en spoel nog even verder. Zo voorkom je een groot deel van de verneveling. Dit opgevangen water kun je trouwens nog prima gebruiken om de planten water te geven.”

 Lees meer over het doorspoelen van je kraan.